avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema spatiu comercial in bloc - galagie ziua si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema spatiu comercial in bloc - galagie ziua si noapte, apoi amenintari cu instanta

Buna ziua,
Avem o problema legata de asociatia de proprietari a blocului si sper ca ne puteti ajuta cu idei sau cu trimiteri la legislatia relevanta.

Un prieten al meu locuiesti la etajul 1 al unui bloc in Bucuresti (m-a rugat sa postez problema aici pentru el).
Apartamentul de la parter de dedesubt a fost vandut acum aproximativ 7-8 ani unei persoane (sau firma, nu se stie exact) care a cerut aprobarea celorlalti locatari si/sau asociatiei de proprietari sa faca spatiu comercial.
Toti vecinii implicati fiind persoane de buna credinta au dat aprobare pentru acel spatiu comercial.

In timp spatiul comercial respectiv care functiona ziua in timpul orelor normale de lucru s-a transformat in magazin non-stop care printre altele vindea si alcool "la botul calului", permitand cumparatorilor sa-si consume alcoolul in gradina ce inconjura blocul (transformata in spatiu de depozitare).
Desi cumparatorii consumatori si angajatii faceau galagie non-stop, protestele vecinilor (verbale si in scris) au fost ignorate de politie si de administratia blocului (presedinte si/sau administrator fiind, greu de ghicit, un politist). Probabil si pentru ca si persoanele din administratie impreuna cu alti vecini ne-afectati de zgomot consumau alcool ieftin "la botul calului" la respectivul magazin?

Intre timp persoana / firma care avea apartamentul "a dat faliment" si toate magazinele au fost inchise, apartamentul fiind recuperat de catre o banca.
Mai recent, apartamentul este in proces de vanzare (sau a fost deja vandut?), vecinii fiind vizitati de (viitorul?) nou proprietar care sub o forma sau alta a cerut aprobare din nou pentru spatiu comercial (de data asta sub denumirea de cabinet stomatologic).
Pentru ca vecinii nu au fost de acord noul / viitor proprietar a gasit de cuviinta sa ameninte ca proprietarii care nu sunt de acord vor fi dati in judecata si ca el / firma lui va obtine aprobare oricum, cu sau fara acordul vecinilor.

Intrebarea mea este cred evidenta - amenintarile noului proprietar au vreo baza legala?
Daca da, care si in care legi / regulamente / etc.?
Cum putem afla mai multe despre asta?

Daca aveti intrebari va rugam sa le postati...
Multumim anticipat pentru orice ajutor.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:42, 2 Aprilie 2014
Nu are nicio baza legala de fapt legea 230/2007 explica clar ca este necesar de acordul a tuturor vecinilor mai ales a celor de pe verticala si orizontala pentru deschiderea unui spatiu comercial ceea ce face acel individ este pura intimidare nu ii cedati fara acordul vecinilor acest nu isi poate inregistra firma cu punct de lucru acolo si ca atare deschide magazin.
Nu are niciun temei legal mai ales ca dumneavoastra puteti face o sesizare la Politie precum ca sunteti amenintati.
Daca numai un colocatar nu este de acord, de pe verticala sau orizontala acelui apartament in discutie, nu va putea primi aprobare pentru deschidere punct de lucru, ori pentru Cabinet Stomatologic sau pentru orice altceva.
Va putea sa-l foloseasca ca simplu spatiu de domiciliu sau va fi nevoit sa revanda la randul sau pentru a gasi in alta parte spatiu si aprobarile necesare.
Faceti o sesizare in scris si la Asociatia de Proprietari pentru luarea de masuri legale impotriva amenintarilor nejustificate si abuzive.
anghel_albu a scris:

Mai recent, apartamentul este in proces de vanzare (sau a fost deja vandut?), vecinii fiind vizitati de (viitorul?) nou proprietar care sub o forma sau alta a cerut aprobare din nou pentru spatiu comercial (de data asta sub denumirea de cabinet stomatologic).
Pentru ca vecinii nu au fost de acord noul / viitor proprietar a gasit de cuviinta sa ameninte ca proprietarii care nu sunt de acord vor fi dati in judecata si ca el / firma lui va obtine aprobare oricum, cu sau fara acordul vecinilor.

Intrebarea mea este cred evidenta - amenintarile noului proprietar au vreo baza legala?

Este obligat sa ceara acordul proprietarilor direct invecinati si al conducerii asociatiei pentru a deschide acolo cabinetul. Acest acord este solicitat de Registrul comertului.
Deoarece vecinii nu sunt deacord, noul proprietar le-a spus ca o sa apeleze la instanta. Asta nu este amenintare ci este doar o aducere la cunostinta a ceea ce urmeaza sa faca.
Omul are dreptul sa apeleze la instanta pentru a obtine ceea ce vrea si, repet, asta nu este amenintare pentru ceilalti.
Instanta poate sa-i respinga actiunea ori poate sa-i dea o sentinta favorabila care sa tina loc de acord si pe baza careia sa-si deschida cabinetul.

anghel_albu a scris:

firma lui va obtine aprobare oricum, cu sau fara acordul vecinilor.

Nu este regula general valabila ca intotdeauna administratorii/patronii de spatii comerciale din iobile de locuit in comun sa obtina hotarari favorabile
Sunt cazuri in care proprietarii care reclama sau refuza acordul,in instanta isi motiveaza temeinic refuzul pentru acord iar instanta admite motivele si pronunta hotarare defavorabila administratorului spatiului comercial

Asa cum spunea si @Adriantot, pentru a deschide un punct de lucru in spatiul respectiv, nou proprietar trebuie sa obtina acordul vecinilor direct implicati, apoi semnatura si stampila as. prop.
Ce vreau sa va spun, este ca aceste spatii comerciale, special proiectate sa functioneze in acest regim, erau oarecum limitate la un anumit tip de activitate: librarie, mercerie, loto-prono, si altele cam in acelasi regim. Ei, dupa '89, oamenii cu ceva "monetar" si oarece influenta pe unde se mai dau aprobari, s-au gandit ei ca bine-ar fi sa-si deschida un butic, cafea-bar, jocuri de noroc (pacanele) - deci activitati aducatoare de bani si castiguri usoare, nemaitainand cont ca pravalia se invecineaza cu spatii de locuit. Proprietarii acestor spatii vin la as. prop. si cer acordul vecinilor pentru o anumita activitate, dar de fapt ei dezvolta altceva, nu conteaza, numai lor sa le mearga afacerea. Eu va spun ca aveti tot dreptul din lume sa refuzati darea acordului, iar daca va mai ameninta - am inteles ca presedintele as. prop. este politist, inseamna ca el stie cu ce se mananca aceste chestiuni, asa ca ar fi bine sa-l reclame pe dumnealui la serviciu, sa-i mai treca avantul. Ca vrea sa mearga in instanta - de acord. O sa-i de-a aprobare sa vanda ciorapi si hamleti pentru copii - daca tot vrea sa faca o mica afacere!
Va doresc mult succes!

Alte discuții în legătură

Deschidere cabinet stomatologic la parterul blocului elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com De curand un vecin mi-a solicitat acordul pt. deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul blocului in care locuiesc. Eu nu am vrut sa semnez dar am ... (vezi toată discuția)
Bună seara! pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la ... Drlauracristescu Drlauracristescu Bună seara! Pentru deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul unui bloc, trebuie acordul tuturor vecinilor din acel bloc? Sau doar cei pe verticală, ... (vezi toată discuția)
Acord vecini spatiu comercial sala fitness parter bloc nou realog realog Am inchiriat un spatiu comercial la parterul unui bloc nou construit cu destinatie spatiu comercial de la administratia dezvoltatorului. Totodata am infiintat ... (vezi toată discuția)