avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca mama a optat pentru ccc pana la doi ani si se ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca mama a optat pentru ccc pana la doi ani si se intoarce la munca tata mai poate beneficia de ccc pana la 2 ani in continuare?

Mama a nascut in octombrie 2013. Dupa cele 43 de zile obligatorii a optat pentru ccc pana la 2 ani. Dupa 3 luni de ccc decide sa se intoarca la munca! Tata doreste sa beneficieze el de ccc pana la 2 ani in continuare! Mai are dreptul? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:47, 24 Martie 2014
Tatal copilului poate beneficia, in continuare, de concediu crestere copil (CCC) pana va implini copilul 2 ani.
Sunt insarcinata si pe data de 5.05 ar trebui sa intru in prenatal.Pe data de 11.05 urmeaza sa dau examen la SNG.va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez dk voi lua ex,tinand cont ca voi naste in iunie dupa inceperea cursurilor.ce posibilitate am sa pastrez postul si sa pot continua prenatalul.acum eu sunt angajata,ar treb sa aman prenatalul pana imi fac ei contractul?
Si eu cred la fel dar nu am vazut unde e specificat, articol din 111 sau unde ?
am vazut urmatorul articol si m-a cam derutat
ARTICOLUL 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
ADNOTARE – modificat de
Ordonanţă de urgenţă nr. 124/2011 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială din 27 decembrie 2011, M. Of. 938/2011;
Deci poate sa intre tata in continuare in ccc pana la 2 ani?
Va multumesc!
alinmihaij:

1. Chiar articolul citat de dvs. spune acest lucru:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

2. Expresia "cel putin o luna" inseamna si "mai mult de o luna" adica tatal copilului poate, daca doreste sa intre si mai mult de o luna in CCC.

3. - Expresia "pe baza netransferabila" inseamna ca daca unul din parinti nu intra in CCC celalalt parinte nu poate intra in locul lui.
- Adica daca tatal copilului nu dorea sa intre in CCC, cel putin o luna, mama copilului nu putea sa solicite aceasta luna de CCC in locul tatalui.

4. Nu va ingrijorati, este legal ca tatal copilului sa intre in CCC de cand mama reia activitatea si pana implineste copilul 2 ani.

andreeavaduvescu:

1. Parerea mea este ca nu va incurca cu nimic examenul la SNG.

2. - Intrati in concediu de maternitate si apoi in concediu crestere copil (CCC), perioade in care va este suspendat contractul individual de munca (CIM).
- Si in concediul de maternitate si in CCC puteti frecventa cursurile SNG daca luati examenul.
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
În perioada studiilor, Scoala Nationala de Grefieri acorda cursantilor o indemnizatie lunara de
cursant, în cuantum egal cu salariul de baza brut pentru functia de grefier debutant, în raport cu
nivelul studiilor absolvite.

Indemnizaţia are natura şi regimul juridic al unui drept salarial şi se plăteşte din fondul prevăzut în bugetul anual aprobat al Consiliului Superior al Magistraturii.

In acest caz, cred ca va fi afectata plata indemnizatiei pentru CCC, conform art.16 alin.2 lit.i din OUG 111/2010 - altfel spus, se va suspenda plata indemnizatiei.
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Revenire din concediu crestere copil adrianantn adrianantn Buna seara, Pe 11.09.2012 am nascut. In acest moment sunt in concediu crestere copil. Perioada pentru care am optat a fost de doi ani, dar as dori sa ma ... (vezi toată discuția)
De cate zile libere beneficiaza tatal la nasterea copilului anymaryh anymaryh Buna ziua! Imi puteti spune , va rog, de cate zile libere beneficiaza tatal, daca copilul s-a nascut dupa 01.04.2012 ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Articolul 11 din oug 111/2010 LEOOOO LEOOOO Buna ziua, Intrebarea mea este daca articlul 11 LITERA A din OUG 111/2010 a fost cumva modificat sau abrogat printr-o lege ulterioara pana la data de 1 ... (vezi toată discuția)