avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte vanzare cumparare

Buna, as dori sa ma ajuatti si pe mine in rezolvarea unei probleme de familie.
In urma cu 10 ani, parintii mei au fost ,,convinsi,, de sora mea care locuia cu sotul in municipiul Buzau, sa îi lase mostenire - prin vanzare cumparare, casa si terenul aferent unde acestia locuiau. La momentul respectiv eu locuiam la Piatra Neamt, iar parintii erau bolnavi (tata suferise recent o comotie cerebrala, urmata de o pareza totala, iar mama suferea de scolioză lombara). Sora de la Buzau i-a convins ca va avea grija de ei daca ii va lasa totul mostenire. Au mers la un notariat, unde a citit un asa zis model de contract de vanzare-cumparare prin care se obliga sa aiba grija de ambii parinti (vreo 7-8 clauze) care in fapt, dupa perfectarea contractului nu au aparut in acesta. Pur si simplu, s-a realizat o vanzare-cumparare, singura clauza fiind aceea ca va intra in posesia bunurilor dupa decesul parintilor.
Intre timp, sotul surorii mele a decedat, iar aceasta a mers si a rezolvat actele de succesiune (are doi copii majori), impartind si casa si terenul provenite din vanzarea-cumpararea de la parinti. Ulterior, a decedat si tata dar sora nu s-a ocupat si nu se ocupa de sprijinul acestora si ulterior al mamei.
Intre timp, aceasta s-a recasatorit de doua ori, a fost plecata pentru o perioada de trei ani din tara, perioada in care m-am ocupat de mama (financiar si nu numai), iar in prezent aceasta a revenit in tara cu un cetatean strain, cu care traieste in concubinaj. De la revenirea in tara, s-a stabilit la domiciliul mamei impreuna cu acesta, motivand faptul ca este proprietara. Mai mult de atat, nu se ocupa de problemele de sanatate ale acesteia.
Recent, i-a solicitat mamei sa semneze un document prin care sa fie de acord cu renovarea casei, dar in fapt a pus-o sa semneze un document notarial prin care isi da consimtamantul ca pe terenul aferent casei, unul dintre nepoti sa isi construiasca o casa.
Mama a incercat, inclusiv cand traia tata sa o determine sa renunte la acel act deoarece nu si-a respectat promisiunile fata de ei, dar nu a rezolvat nimic. Si in prezent mama doreste sa rezilieze acel contract, dar nu stie cum poate actiona.
In momentul de fata mama nu mai este lasata de sora mea sa discute cu mine, este batuta si i s-a sugerat ca va fi internata la un camin de batrani, fiind bolnava de mai multe afectiuni (cardiace si reumatice - are 81 ani), fiindu-i interzis accesul in toata casa.
Ea doreste in continuare sa actioneze pentru a rezilia acel contract.
Va rog sa ma ajutati si sa imi comunicati ce as putea face pentru a o ajuta pe mama.
Mentionez faptul ca eu nu am dorit sa actionez pentru rezilierea acestui contract incheiat de parinti, dar in situatia data ma gandesc foarte serios cum ar trebui sa actionez pentru a face acest lucru.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 18:50, 27 Aprilie 2009
In cazul in care Ar fi fost un contract de vc cu clauza de intretinere s-ar fi putut cere rezilierea pentru neandeplinirea obligatiilor asumate la incheierea contractului .In teleg ca , desi intentia a fost aceasta , de a se incheia un astfel de contract, practic exista o singura clauza stipulata, si anume dreptul de uzufruct viager al parintilor . Inteleg ca bunurile provenite din cumparare au fost deja impartite....Practic, doar i n cazul in care ar fi existat acea obligatie de intretinere stipulata in contract s-ar fi putut cere rezilierea, altfel, in aceste conditii in care deja s-au petrecut acele evenimente, lucrurile s-au schimbat substantial in cei 1 0 ani , este foarte dificil in a se gasi o solutie . In schimb, dincolo de toate acestea ,exista o obligatie legala de intretinere intre parinti si copii. in plus, daca dvs. sustineti ca mama dvs. este batuta, maltratata , mi se pare firesc sa depuneti o reclamatie in acest sens pentru a veni in sprijinul mamei si nu inteleg ce mai asteptat de nu actionati . Mergeti si depuneti o reclamatie, un denunt..deci faceti ceva pt ca mama dvs. sa nu mai beneficieze de acest tratament inuman, cereti sa fie lasata in grija dvs. , indiferent daca acel act va putea ori nu sa fie reziliat. Exista o sumedenie de batrani care se confrunta cu situatii similare, probabil i-ati mai vazut pe la tv. Acest gen de acte sunt o adevarata problema ( v-c cu clauza de intretinere- un non sens in opinia mea ) nici nu ar trebui sa fie permise, atat timp cat exista dreptul de mostenire de care ar trebui sa beneficieze toti copiii , in mod egal.Dar in fine , unde-i lege nu-i tocmeala.. proprietarul poate dispune de bunul sau cum doreste.
in orice caz, actiunea de reziliere se face intotdeauna prin hotarare judecatoreasca, in urma unui proces cu martori.Cea mai frecventa situatie este aceea cand vanzatorul constata nerespectarea clauzelor din contract: nu i s-a asigurat ingrijirea corespunzatoare la domiciliu, este nemultumit de hrana sau de comportamentul celui in grija caruia se lasa.Pe de alta parte , si rudele vanzatorului , mai apropiate sau chiar mai indepartate, pot cere rezilierea contractului , pentru diverse motive, precum si cel existent in cauza. Dar rudele, chiar daca sunt de gradul I, nu prea au sanse sa castige in instanta, daca respectivul contract e bine facut. Ele au castig de cauza doar daca dovedesc cu martori ca persoana care s-a ingrijit de batran nu a respectat clauzele contractuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu mostenirea robidana robidana Buna ziua! Noi suntem 3 surori:sora cea mare a avut grija de bunica noastra (mama mamei noastre)mama fiind singura la parinti,de acolo a mostenit casa ... (vezi toată discuția)
Parasirea parintelui aflat in necaz doru duca doru duca Am lucuit intr-o localitate.Am iesitr la pensie si la indemnurile fiului meu si al mamei mele am vandut locuinta si m-am mutat sa stau cu mama mea care ... (vezi toată discuția)
Pentru bani, isi vrea mama moarta... carmen silva carmen silva buna ziua, scriu pentru cazul unei prietene. sunt doi frati: frate si sora... Apartamentul in care locuieste mama lor, a fost cumparat de mama pe numele ... (vezi toată discuția)