avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificare suprafata utila in lista de plata a cotei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificare suprafata utila in lista de plata a cotei de intretinere conform cu extrasul de CF

Buna ziua - In lista de plata a cotei de intretinere figurez cu suprafata utila a apartamentului meu de 59,46 mp. cota-parte indiviza de 1,190% suprafata utila totala a blocului fiind de 4998,67 mp. In extrasul de carte funciara este trecuta o suprafata utila a apartamentului de 46,24 mp. suprafata totala de 53,95 mp. rezulta o cota-parte indiviza de 0,925%. (HG 1588/2007) iar in rolul fiscal sunt impozitat pentru 55 mp. Dupa cum se poate observa suprafata totala a apartamentului este mai mica decat suprafata utila trecuta in lista de plata. Am facut cerere de modificare a datelor in lista de plata a cotei de intretinere la presedintele asociatiei de proprietari si au trecut trei luni si nu s-a schimbat nimic. Va rog sa ma indrumati unde trebuie sa ma mai adresez pentru a-mi rezolva aceasta situatie. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
toma.gina, utilizator
Apartamentul dumneavoastra este la fel ca apartamentul de deasupra si ca cel de sub dumneavoastra, ori ati facut modificari in urma carora a rezultat alta suprafata utila?
De regula apartamentele situate pe acelasi tronson vertical au acelasi numar de camere, au aceeasi suprafata utila... iar pentru asociatie este suficient sa se cunoasca suprafata utila a unuia si se trece aceeasi la toate. Asta daca, repet, nu au suferit modificari.
De multe ori suprafetele din actele de proprietate sunt gresite. De multe ori gresesc si specialistii in cadastru care fac schitele necesare la intabulare, la vanzare....
Realitatea insa este de ccele mai multe ori ca apartamentele pe verticala sunt egale.
Si daca-i asa atunci toate au aceeasi suprafata utila consemnata la asociatie.
Consider ca e cazul sa va duceti personal la presedintele asociatiei cu urmatoarele documente:
-actul de proprietate al apartamentului in original si in xerocopie,
-actul de identitate;
- extras de carte funciara la zi.
In baza acestora solicitati notarea corecta a suprafetei utile a aprtamentului dumneavoastra. Tot atunci puteti sa ii cereti raspunsul pentru intarzierea raspunsului la cererea dumneavoastra inregistrata in urma cu trei lui.
Suprafata utila a apartamentului, reprezinta suprafetele unui apartament sau imobil incalzite direct sau indirect, prin transfer de caldura prin elementele interioare de constructie. Suprafata incalzita in cazul imobilelor de locuit in comun sau a apartamentelor rezulta ca diferenta dintre suprafata construita desfasurata si suprafata ocupata de pereti, stalpi si alte elemente structurale.
Pentru a determina suprafata utila a unui apartament se insumeaza suprafetele utile (vazute) alte tututor incaperilor=camere de zi, dormitoare, baile, toalete, bucatarii, spatiile de depozitare (camari, debarale) si cele de circulatie din interiorul apartamentului.
Orice constructie/imobil de locuit in comun/apartament se executa in baza unui proiect tehnic care contine detaliile tehnice ale tuturor suprafetelor spatiilor/apartamentelor interioare.
Trebuie sa cunoasteti ca si in cazul imobilelor de locuit in comun,unde exista apartamente similare ca topografie si numar camere,situate la nivele diferite - suprafetele utile pot diferi ,ca urmare a pozitionarii peretilor,diafragmelor verticale,etc
Un apartament, are o anumita forma, patrata sau dreptunghiulara de obicei, si aria acestuia este suprafata totala a imobilului.
Sintagma "suprafata utila", face referire strict la suprafata care se foloseste la locuit, si nu la suprafata totala a apartamentului,respectiv grosimea peretilor
Suprafata "din acte" = 59,46 reprezinta valoarea calculata cu tehnica in vigoare la data emiterii documentului initial ,valoare care va fi diferita functie de tehnica si generatia actuala de calcul;in trecut se calcula cu ruleta,actualmente exista tehnica bazata pe laser
Aveti posibilitatea inclusiv dv sa constatati diferentele intre scriptic si faptic,verificand valorile suprafetelor camerelor
Chiar daca veti solicita o masuratoare cu instrumente bazate pe tehnologia laser, legislatia in materie se refera numai la diferente de suprafata admise la masuratoare:
Ordin nr. 634/2006 din 13/10/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1048 din 29/12/2006

Art. 25. - (1) În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mare decât suprafaţa înscrisă în documentaţia precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu existădocumentaţie, se procedează astfel:
(2) Pentru imobilele împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din actul de proprietate se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este între 2% şi 5% documentaţia se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară doar dacă este însoţită de proces-verbal de vecinătate, întocmit conform anexei nr. 18;
c) dacă diferenţa este mai mare de 5%, documentaţia se respinge, rectificarea suprafeţei urmând să se facă prin alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(3) Pentru imobile care nu sunt împrejmuite:
a) dacă diferenţa este de până la 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară suprafaţa din actul de proprietate;
b) dacă diferenţa este mai mare de 2%, documentaţia se recepţionează şi se înscrie în cartea funciară numai pe baza unui alt act doveditor al dreptului de proprietate.
(4) Prin imobile împrejmuite, în sensul prezentului regulament, se înţeleg imobilele ale căror limite sunt materializate prin elemente stabile în timp, clar identificabile de către proprietarii vecini.
Art. 26. - În cazul în care suprafaţa din măsurători este mai mică decât suprafaţa din documentaţia cadastrală precedentă sau decât suprafaţa din actele de proprietate, pentru situaţia în care nu există documentaţie cadastrală, se procedează astfel:
a) dacă diferenţa este de până la 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară;
b) dacă diferenţa este peste 2% documentaţia cadastrală se recepţionează şi suprafaţa din măsurători se înscrie în cartea funciară numai în baza unei declaraţii autentice a proprietarului privind acordul diminuării suprafeţei din act; în caz contrar, documentaţia cadastrală se respinge, cu soluţionarea situaţiei pe cale judecătorească.

In cazul dv cand precizati figurez cu suprafata utila a apartamentului meu de 59,46 mp. In extrasul de carte funciara este trecuta o suprafata utila a apartamentului de 46,24 mp.,daca doriti urmeaza sa parcurgeti procedura prevazuta de ordinul nr 634/2006 art 25


Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
ynocentta, utilizator
Cele scrise mai sus sunt corecte, insa pentru totala clarificare este nevoie sa observati daca cele aratate de catre @Adriantot sunt date reale (apartamentele aflate pe acelasi tronson sunt la fel), dar nu este indeajuns.
Daca tot ati provocat o tema de discutie, ar trebui sa vorbiti cu mai multi proprietari din imobil si sa mergeti la asociatie, asa cum spunea dl. expert jr. - toti cu documentele aratate.
Asociatia va trebui sa ia niste masuri, eventual se va solicita unui specialist cadastral niste masuratori ”pe teren”. Dupa ce se fac aceste verificari, este usor de determinat sup. utile si / sau CPI.
Eu am un exemplu usa in usa cu mine.
Apartamentul cumparat de la stat prin '90 are suprafata utila 69,85 m.p. iar cele de pe aceeasi vertical sunt la fel. La asociatie se vede clar pe lista de plata ca toate (din 4 in 4) au aceeasi suprafat de 70 m.p (prin rotunjire). Acum vreo 6 ani vecinul de langa mine a vandut apartamentul, ocazie cu care s-a facut cadastru, schite, acte notariale, inscrierea la OCPI, evaluare pentru inmpumut bancar, inscrierea sarcinii in favoarea bancii, asigurare, impozit anual platit imediat la primarie...
Noul proprietar a depus copii la asociatie, copii ce au fost puse la dosar pentru ca nu sta nimeni sa citeasca... Dupa un an noul proprietar imi da mie banii sa-i platesc impozitul la primarie pentru ca mergea sa platesc pentru apartamentul meu.
La ghiseu mie-mi cere 120 lei iar pentru vecin 160 lei.
Pai de ce doamna, ce se intampla de vecinul pplateste mai mult?
Plateste exact cat trebuie. Dumneavoastra aveti 70 m.p. iar vecinul are 90 m.p.
Nu se poate, doamna, ca apartamentele sunt identice.
Domnule, uitati-va aici pe calculator ca avem actele. In actul sau de proprietate, in schitele inregistrate, cadastru ... scrie clar 90 m.p. Are balcoanele incluse in suprafata utila, porobabil ca le-a inchis si si-a marit camerele.....
Am platit si-am ajuns acasa.
Ma uit pe actele vecinului si vad greselile asa cum mi le spusese la gjiseu. Omul avea in suprafat utila si balcoanele care masoara 20 m.p. dar aceste nu au fost niciodata inchise. Uitandu-ma mai bine figureaza, re schite, cu o singura baie in loc de doua si nu mai are usa la balcon. Am discutat cu vecinul. Nu avea timp de umblat dar a mers la cadastru sa-l caute pe inginerul care a facut documentatia. Era un baiat de vreo 45 de ani dar intre timp decedase. Dumnezeu sa-l ierte!
Asa a ramas vecinul cu actele gresite, asa are copii la banca pentru ca plateste rate in continuare...
La asociatie este inregistrat tot cu 70 m.p. ca si vecinii de pe acea verticala, mai ales ca avem la asociatie si actul de proprietate vechi, cel din anii '90.
Cand o avea timp (mai si costa!!!) vecinul o sa trebuiasca sa faca alte schite cu un cadastrist, sa modifice la notariat actele...
Si-am mai intalnit inca vreo 5 cazuri asemanatoare, cand una este in acte si alta in realitate.

Alte discuții în legătură

Calcul incorect cote itoma itoma Am costatat ca pentru calculul cotelor lunare de intretinere, la repartizarea cheltuielilor pe cota parte indiviza administratorul foloseste Suprafata totala a ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Aspecte legate de datele ce se trec in acordul de asociere/anexa sa MrCod MrCod Se da urmatorul caz: In 1991 un bloc cu 2 scari a fost predat si locatarii au cumparat acele apartamente pe baza schitelor si actelor facute atunci. Cei care ... (vezi toată discuția)