Mama prietenei mele are nevoie urgenta de o operatie si ni s-a comunicat ca, neobtinand nici un fel de venit in ultimul an, trebuie trecuta ca si coasigurat de catre fiica ei. Am discutat cu HR-ul de la firma si ni sa spus ca e necesara doar o cerere din partea fetei impreuna cu declaratie pe propria raspundere a mamei.
Modelul cererii dat de HR este urmatorul:
Subsemnatul/a ……………………….., angajat/a la XXXXXXXXXX. in functia de ……………….., va rog sa imi aprobati cererea de luare in intretinere a mamei mele,………………, avand CNP …………………, incepand cu data de ………………..
Anexez prezentei cereri : copie dupa cartea de identitate a mamei mele si o declaratie pe propria raspundere a mamei mele ca nu obtine venituri din nicio sursa.
Intrebarea noastra este: cum ar trebui sa sune declaratia mamei? Pe net se gasesc o mie si una de variante extrem de complicate.
In cererea angajatului trebuie adaugat, pe langa persoana in intretinere, si coasigurat. Sunt lucruri diferite.
Un model de declaratie pentru mama coasigurata poate fi urmatorul:
DECLARAŢIE PE PROPRIE RÃSPUNDERE
a persoanei aflate în întreţinerea contribuabilului
Subsemnatul (a) ________________________________________, domiciliat(ă) în localitatea ___________________________________, str. ________________________
nr. _______ bl.______ sc. ______ ap. _____ judeţ __________ CNP ________________ declar pe proprie răspundere următoarele:
I. Persoana care contribuie la întreţinerea mea şi pentru care sunt de acord să beneficieze de deducere personală suplimentară, conform Legii 573/2000 – Codul fiscal este:
Numele şi prenumele __________________________________________
Cod numeric personal __________________________________________
Gradul de rudenie __________________________________________
II. La data declaraţiei realizez un venit în sumă de 0 lei / lunar, reprezentând ________________________________________________________________________ .
III. Declar că:
• Nu deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;
• Nu obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţă.
Mă oblig să anunţ de îndată persoana de la pct.I, în cazul în care vor interveni schimbări în situaţia venitului realizat.
Declar că datele de mai sus sunt reale, cunoscând că falsul în declaraţii se pedepseşte conform legii penale.
Trebuie neaparat ca o persoana sa fie in intretinere pentru a fi trecuta ca si coasigurat?
Nu avem nevoie de deducerea aceea, ne trebuie doar inscrierea mamei ca si coasigurat in vederea operatiei respective.
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:
- documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii; - declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva.
In baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.
Parinti in intretinere
HRBP
Buna ziua,
Sunt angajat la o companie in judetul Timis si doresc sa-i iau in intretinere pe parintii mei, respectivi coasigurati, dar acestia au domiciliul ... (vezi toată discuția)
Coasigurat
alecris
Eu lucrez in invatamant de 15 ani iar sotul meu nu este anjajat nicaieri de 3 ani. Poate figura ca si coasigurat? Ce acte sunt necesare si unde se depun? ... (vezi toată discuția)