Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
(publicata in Monitorul Oficial nr. 600 din 8 decembrie 1999)
ART. 55
(1) Functionarul public definitiv depune juramantul de credinta in fata conducatorului autoritatii sau institutiei publice si in prezenta a doi martori, dintre care unul va fi conducatorul compartimentului in care este numit, iar celalalt, un alt functionar public din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice.
(2) Juramantul are urmatorul continut:
"Jur sa respect Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa indeplinesc constiincios indatoririle ce imi revin in functia publica in care am fost numit si sa pastrez secretul profesional.
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
(3) Juramantul se poate depune si fara formula religioasa de incheiere.
(4) Refuzul depunerii juramantului prevazut la alin. (2) atrage revocarea deciziei de numire in functie.
La numirea in functia publica, orice persoana depune juramantul prevazut de art. 55 din legea 188/1999. Aceasta este teoria. Practica sta cam asa: in prezenta sefului de compartiment (sau a secretarului unitatii administrativ-teritoriale, la o primarie mica, de ex.) si a unui alt functionar public, cel numit in functia publica depune juramantul sus mentionat. De asemenea, textul juramantului se imprima pe suport de hartie si se semneaza atat de catre functionarul public proaspat numit, cat si de catre cei doi asistenti la "ceremonie". Se mentioneaza si data depunerii juramantului. Documentul scris privind juramantul se pastreaza la dosarul profesional al fiecarui functionar public in parte.