avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertul nu depune completarea expertizei
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertul nu depune completarea expertizei

Sunt aproape de final intr-un proces civil .Reclamantul a cerut anularea actului de proprietate . S-au urmat procedurile , s-a facut expertiza la fata locului ceruta de reclamant cu un expert agreat de el . S-a depus expertiza , s-a platit , se daduse in pronuntare insa dupa ce am semnalat ca expertiza a scos la iveala ca reclamantul detine cu 1000 m mai mult teren in prezent fara a mai pune la socoteala si terenul pe care il revendica , procesul s-a repus pe rol. Mai exact are un cert de most pe o suprafata de 7500 mp si sustine ca aceasta suprafata se intinde si peste terenul meu care este de 2500 m. Expertiza a scos la iveala ca detine in prezent 8500 mp iar cu terenul meu ar ajunge la 11000 mp. Judecatorul a repus pe rol pe motiv ca expertul nu a raspuns la obiectivele stabilite de instanta. Acum se tot amana deoarece lipseste completarea expertizei. Cum pot sa urgentez depunerea acestei completari la expertiza ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:39, 31 Martie 2014
In baza Art. 108 indice 1 punctul 2 litera c - din Codul de Procedura Civila:
(1)Dacă legea nu prevede altfel, instanţa, potrivit dispoziţiilor prezentului articol, va putea sancţiona următoarele fapte săvârşite în legătură cu procesul, astfel:
2.cu amendă judiciară de la 30 lei la 500 lei:
de lege sau de către instanţă, dacă în acest mod s-a cauzat amânarea judecării procesului;
c)refuzul expertului de a primi lucrarea sau nedepunerea lucrării în termenul fixat, ori refuzul de a da lămuririle cerute;
Daca nici dupa amendare nu depune lucrarea solicitata,
se poate apela la BCETJ - Biroul Central pentru Expertize Tehnice Judiciare,
din cadrul MJ care are atributii conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, mentionate la:
  Art. 15. - Efectuarea expertizei tehnice judiciare, dispusa de organele prevazute la art. 2, este obligatorie, ea neputand fi refuzata decat pentru motive temeinice.
  Daca expertul tehnic judiciar refuza sa depuna raspunsurile la obiectivele stabilite de catre instanta, atunci la:
-art.32 lit.j) exercita atributiile prevazute in prezenta ordonanta privind stabilirea si sanctionarea abaterilor savarsite de catre expertii tehnici judiciari.
-art.35 al.(1) Expertilor tehnici judiciari vinovati de abateri comise in exercitarea activitatii de expert li se pot aplica de catre BCETJ, in raport cu gravitatea abaterii savarsite, urmatoarele sanctiuni disciplinare:
a) avertisment scris,
b) suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice judiciare pe o perioada cuprinsa intre 3 luni si 1 an,
c) retragerea calitatii de expert tehnic judiciar.
al.(2) In situatia in care impotriva expertului tehnic judiciar s-a pus in miscare actiunea penala pentru o infractiune care aduce atingere prestigiului profesiei, se dispune suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
intr'adevar, puteti cere amendarea expertului, puteti face contestatie pt tergiversarea procesului (care va avea ca finalitate tot amendarea expertului) sau/si puteti face adresa la expert
vladfesan a scris:
"..... sau/ si puteti face adresa la expert."
Interventiile de acest gen (adrese, telefoane, fax-uri, e.mail-uri, etc.) la expert nu vor avea niciun rezultat. Numai instanta de judecata poate interveni in acest sens.
Exista posibilitatea foarte probabila de altfel, avand in vedere lipsa expertilor/ specialistilor tehnici judiciari, insuficienti ca numar, la anumite specialitati, ca expertul sa fie nominalizat in multe dosare, prin toata tara, pe la tribunale, judecatorii, parchete si sa nu faca fata volumului de munca. In acest caz, expertul trebuie sa anunte in scris, instanta de judecata si sa solicite un nou termen, mentionand o data la care poate depune raportul de expertiza. In astfel de cazuri, nici amenda judiciara aplicata de catre instanta, nu va grabi depunerea raportului de expertiza.
Sunt specialitati de expertiza tehnica judiciara, in care nu s-au organizat exemene sau interviuri, de peste 20 de ani. In aceste specializari, varsta expertilor/ specialistilor (de multe ori, peste 65 de ani) este un motiv care nu poate fi neglijat, pentru ca efectuarea expertizei sa fie de durata.
Probabil ca aveti dreptate insa in cazul meu expertul nu a fost tras la sorti ci a fost adus de catre reclamant nu stiu prin ce metode , insa ca si orice persoana care presteaza servicii trebuie sa faca in asa fel incat sa se achite de angajamentul luat , contravaloarea expertizei s-a depus , ori eu am ajun in situatia in care expertul imi tegiverseaza procesul . Cand merg la proces pierd si timp si bani doar ca sa ascult judecutorul cum anunta amanarea procesului din cauza lipsei completarii expertizei . Sigur ca pot sa cer daune in cazul in care voi castiga insa aceste amanari nu sunt din cauza reclamantului ci din cauza expertului , amanari care ma prejudiciaza . Cred ca atata timp cat nu se ia nici o atitudine in astfel de cazuri ele vor continua sa existe fara nici un impediment. Imaginati-va ca in cazul meu este un batran cu o pensie de 350 de ron .
Exista solutii, care tin numai de MJ, care trebuie sa organizeze cursuri si sa autorizeze experti tehnici judiciari pentru toate specialitatile (incepand cu cele deficitare), respectiv sa organizeze interviuri pentru specialisti tehnici judiciari, astfel incat la fiecare judet sa existe minim 2-3 experti/ specialisti tehnici judiciari pentru fiecare specializare. Se pune problema (ca peste tot de altfel) lipsei banilor. Cine sufera ? Cetateanul, expertii/ specialistii tehnici judiciari existenti/ activi si justitia in general ?
Referitor la desemnarea unui expert adus de care reclamant, la data numirii acestuia, aveati posibilitatea sa nu fiti de acord cu numirea sa. Trebuia doar sa motivati doar, de ce nu sunteti de acord cu respectivul expert.

Alte discuții în legătură

Plângere expert topo katai82 katai82 Buna ziua Sunt reclamant întru un proces de ieșire din indiviziune de la o moștenire iar în 2017 instanța mi a atribuit un expert topo care să facă ... (vezi toată discuția)
Reclamatie expert tehnic judiciar RaresCo RaresCo Buna seara, O sa incerc sa fiu cat mai scurt si la subiect. Locuinta despre care o sa vorbesc mai departe are o curte privata (inconjurata de gard, cu poarta ... (vezi toată discuția)