avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plata pensie alimentara

buna ziua,
va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema; din anul 2010 sunt divortata,iar in urma hotararii definitive fostul sot a fost obligat de instanta sa plateasca o pensie alimentara de 1/3 din venitul net lunar,incepand cu febr 2009(atunci a avut loc despartirea in fapt).Toate bune si frumoase,in sensul ca pana luna aceasta am incasat pensia de 270 lei lunar prin posta.Societatea la care este salariat fostul sot plateste salariile la data de 7 ale lunii.Intrebarea mea este pana la ce data se face plata pensiei catre mine,tinand cont ca ne apropiem de sfarsitul lunii.Poate fi tratata poprirea salariala reprezentand pensie alimentara ca orice "impozit"cu stopaj la sursa?asta incearca sa-mi spuna o doamna de la RU ,adica plata pensiei se va face la data de 25 lunar.
Ca are sau nu dreptate, care e diferenta ca o primiti pe 10 sau pe 25?
Vreau sa stiu dpdv legal care este termenul.nu ma intereseaza dreptatea doamnei.
copilul are necestitati,nevoi,trebuinte in functie de varsta.problema e ca suntem in 28 si tot n-am primit pensia.deci,astept un raspuns documentat.multumesc pentru orice ma poate ajuta sa lamuresc marea nebuloasa.
Pana acum ziceti ca ati primit pensia. Numai luna asta ati primit cu intarziere?
Tatal ia salariul numai o data pe luna sau avans si lichidare?
o data ,la data de 7.pana acum am primit cu mandat postal ( pana la 15 ale lunii o aducea postasul acasa),am solicitat plata in cont bancar crezand ca e mai comod pentru ambele parti.dar....intarzie sa plateasca.inca o data intreb daca salariul esta achitat la 7 ale lunii eu de ce nu primesc pensia?ce spune legislatia?vreau un raspuns documentat ,va rog.
Nu am inteles exact din postare,dvs.ati depus hotararea judecatoreasca la soc. si cerere de virare in contul bancar deschis de dvs?

Codul muncii
Art. 169
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Retinerea pensiei de intretinere se face doar la solicitarea dvs.printr-o cerere scrisa,pensia se vireaza la data platii salariului.
La sfarsitul lunii,in contabilitate se inregistreaza obligatiile retinute de la salariati si se vireaza pana pe 25 ale lunii urmatoare.Inteleg din postarea dvs.ca salariul se plateste odata pe luna,la data de 7.
Ex.Luna februarie 2014
Retinerile se fac in contabilitate la data de 28.01.2014,dar statul de salarii se intocmeste dupa data de 01.03.2014.
Contributiile se platesc pana pe 25.03.2014.
Pensia aferenta lunii februarie,trebuie platita in contul indicat de dvs.la data de 07.03.2014.

Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara minor - cum se datoreaza? jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Sper sa ma puteti ajuta in situatia cu care ma confrunt: sotia unui salariat al societatii a facut o cerere prin care doreste sa retinem din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În noiembrie anul trecut am divorțat de fostul ... Biriș Georgiana-Maria Biriș Georgiana-Maria Bună ziua, În noiembrie anul trecut am divorțat de fostul soț, cu care am un băiețel de 1 an și 5 luni. Deoarece fostul soț nu ne plătea pensia ... (vezi toată discuția)
Trmen plata pensie alimentara Trixy Trixy Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, care este termenul pentru plata pensiei alimentare, avand in vedere ca fostul sot are ziua de salariu in data de 8 a lunii, si ... (vezi toată discuția)