avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... alegere in REVISAL temei de incetare pt incetarea CIM ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

alegere in REVISAL temei de incetare pt incetarea CIM asistent personal

Buna ziua,

Ce temei de incetare trebuie ales in REVISAL pt incetarea de drept a CIM al asistentului personal ca urmare a decesului salariatului ( temei legal dispozitie de incetare - art 39 alin 4 din Lg 448/2006)?
In aplicatie nu este specificat acest temei.
Fostul salariat s-a prezentat pt a beneficia de somaj si mi s-a spus ca nu ii poate fi acordata indemnizatia de somaj decat daca aleg ca temei in aplicatie un art. din Codul muncii.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:26, 1 Aprilie 2014
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
...

c) încetarea de drept a raportului de muncã al asistentului personal al persoanei cu handicap grav în cazul decesului persoanei cu handicap grav, în temeiul art. 39 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile ulterioare;
...

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
...

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.


3. - Asadar se poate inceta contractul individual de munca in baza art.65 din Codul muncii, coroborat cu art.56(1), lit.a) din Codul muncii (chiar daca CIM este incheiat cu Primaria el este angajatul persoanei fizice care are nevoie de ingrijire).
- Persoana de care avea asistentul grija (obiectul muncii sale) a decedat deci se poate spune ca s-a desfiintat locul sau de munca.
martapopescu a scris:

Buna ziua,

Ce temei de incetare trebuie ales in REVISAL pt incetarea de drept a CIM al asistentului personal ca urmare a decesului salariatului ( temei legal dispozitie de incetare - art 39 alin 4 din Lg 448/2006)?.
...


In REVISAL alegeti art.56 alin.1 lit.a C.mun.
este vorba de decesul persoanei cu handicap, nu al salariatului.
Se poate alege art.65 alin.1 C.mun.

Lit.a se refera si la decesul angajatorului persoana fizica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim -somaj nyyco nyyco Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti daca o dispozitie a primarului de incetare a unui contract de munca al unui asistent personal din cauza decesului ... (vezi toată discuția)
Incetare contract munca geanina_Prv geanina_Prv In cazul asistentului personal incadrat cu CIM pe perioada nedeterminata, la decesul persoanei cu handicap CIM al acestuia inceteaza de drept conf. art.39 ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept contract individual de munca Danny86 Danny86 Am fost angajat ca [b]asistent personal[/b]. In urma schimbarii incadrarii in grad de handicap, persoana cu handicap nu mai are drept de asistent personal. Ca ... (vezi toată discuția)