avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj 500 lei HG 119/2014
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj 500 lei HG 119/2014

Buna ziua
Pot beneficia de pe urma HG 119/2014 in calitate de proprietar al unui imobil inchiriat cu contract inregistrat daca nu am alte venituri decat cele din chiria imobilului?
Ma refer mai exact la cei 500 de lei ajutor de somaj.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:16, 26 Martie 2014
1. Reveniti si spuneti la ce text anume din HG 119/2014 va referiti deoarece in cazul veniturilor din chirii nu s-a modificat nimic.

2. Venitul din chirii a ramas un venit care nu poate fi cumulat cu indemnizatia de somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Este vorba de o hotărâre de guvern (119/2014), deja publicată în Monitorul Oficial, care stabileşte că persoanele care realizează venituri din închirierea locuinţelor, din activităţi agricole sau ca zilieri, pot beneficia de ajutor de şomaj. Condiţia este să încheie cu agenţia pentru forţa de muncă de care aparţin un contract în acest sens şi să achite, neîntrerupt, timp de 12 luni, contribuţii la fondul de şomaj.
"Practic, nu contează continuitatea în muncă, ci continuitatea acestor contribuţii", Contribuţia este de 0,5% din venitul declarat, iar ajutorul de şomaj de care pot beneficia este de 500 de lei pe lună, a precizat consultantul. Desigur, pentru a beneficia de şomaj trebuie să demonstrezi că realizezi acea formă de venit.

Este o stire in presa de azi
Din Legea 76/2002:
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
...

Art.15 din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a)activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b)exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c)exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d)activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e)activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
.....

1. Eu stiu de HG 119/2014 dar nu am inteles daca dvs. intrati acum in somaj sau va ganditi la viitor.

2. - Daca in timp ce aveti venituri din chirii platiti contributie la somaj atunci dupa 12 luni puteti beneficia de indemnizatie de somaj dat nu o puteti cumula cu veniturile din chirii.
- Adica atunci cand nu veti mai avea venituri din chirii veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj sau nu ? radutzublue radutzublue Buna ziua. Daca o persoana doreste sa beneficieze de ajutor de somaj, dar ea realizeaza alte venituri din chirii,iar aceste venituri din chirii sunt declarate ... (vezi toată discuția)
Angajare asociat unic ingrid35 ingrid35 Buna ziua ! O persoana este asociat unic intr-o societate si are peste 45 de ani .Persoana respectiva vrea sa se angajeze la firma lui cu contract ... (vezi toată discuția)