avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiune contract. Vechiul Cod Civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiune contract. Vechiul Cod Civil

Buna ziua!
Am incercat pe cat posibil sa rezum cazul meu la o speta.

Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la 20.02.2012, reclamantul X a chemat in judecata pe parata Y S.R.L. (societate cu raspundere limitata), solicitand sa se constate ca, pana in present, nu s-a realizat transferul dreptului de proprietate de la reclamant catre parata asupra terenului intravilan in suprafata de 556 mp. avand nr.cadastral 1234/56 si CF. 7890 impreuna cu dreptul de proprietate asupra suprafetei indivize de 90,05 mp., respectiv 6,49%, teren indiviz aferent din lotul nr. 17, format din terenul intravilan 1234/60 si CF. 7891, situate in intravilanul Comunei Ciolpani, Judetul Ilfov, tarlaua 9, parcela 96/18, 96/21/1, 96/21/2, urmare a nerespectarii de catre parata a obligatiilor contractuale, sa se constate rezolutiunea contractului, conform pactului comisoriu de gradul IV si sa se dispuna stergerea din Cartea Funciara a localitatii Ciolpani, a dreptului de cumparare in favoarea paratei Y S.R.L., astfel cum rezulta din incheierea nr. 1234/10.02.2010 pronuntata in dosarul nr. 1234/02.02.2010 al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, fara ca parata sa poata beneficia de restituirea sumelor platite.

In motivarea cererii, reclamantul arata ca, la data de 01.02.2010, intre parti s-a incheiat contractul de vanzare cumparare autentificat de notarul public sub nr. 123. Apreciaza ca acesta este un veritabil antecontract de vanzare cumparare, la data autentificarii lui cumparatorul platind suma de 2.000 euro cu titul de avans, iar diferenta de pret de 8.000 euro urmand sa o primeasca in lei, prin transfer bancar in contul sau, deschis la UNT BANK Sucursala Ilfov, asfel cum este prevazut in contract, in echivalent a 2.000 euro in patru rate lunare pana la data de 20 a fiecarei luni, pana cel tarziu la data de 30.06.2010.

Partile au convenit ca neplata a doua rate lunare atrage rezolutiunea contractului. Pana in prezent parata nu a efectuat nicio plata in contul indicat in contract si nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract privind plata pretului convenit, iar neexecutarea se datoreaza exclusiv culpei paratei, neexistand o imposibilitate fortuita de neexecutare.

Cum vedeti Dvs. rezolvarea spetei?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:35, 25 Martie 2014
Domnule bvalentin, ceea ce apreciază reclamantul în legătură cu contractul de v/c, anume că ar fi un veritabil antecontract, interesează prea puţin. Mult mai interesant ar fi fost să ne spuneţi care a fost obiectul contractului, respectiv dacă prin el s-a transmis sau nu dreptul de proprietate. Eu înţeleg că s-a transmis, din moment ce pîrîta figurează în CF ca proprietar în urma încheierii unui contract de vînzare-cumpărare în formă autentică. Faptul că s-a stabilit ca plata preţului se va face în rate nu transformă actul de vînzare într-un antecontract, iar dacă s-a încheiat un contract de vînzare-cumpărare, doar o clauză privitoare la amînarea transferului dreptului de proprietate pînă la plata ultimei rate (clauză de rezervă a dreptului de proprietate) ar putea sta la baza afirmaţiei potrivit căreia nu a operat transferul dreptului de proprietate.

Apoi, operaţiunea de ştergere din CF nu prea există sub acestă denumire, ea purtînd numele de radiere. Chestiune de terminologie.

În final, în lipsa unei clauze de arvună, nicio instanţă nu va desfiinţa contractul fără restituirea avansului plătit, eventual diminuat cu sumele stabilite cu titlu de daune (dacă pot fi dovedite de reclamant).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Acte ce nu pot fi atacate legat de o succesiune CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 CONSULTING TRADUCERI JURIDICE 0735643109 speta: x are mostenitori si doreste sa imi lase mie un apartament , insa nu stiu prin ce act poate sa faca acest lucru ptr ca ulterior decesului lui x, sa nu ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune antecontract vanzare cumparare. sfaturi in aparare kik101 kik101 La data de 19.01.2011 s-a incheiat un antecontract de vanzare cumparare avand ca obiect o casa si terenul aferent acesteia. La aceeasi data s-a platit un avans ... (vezi toată discuția)