Am cumparat un imobil si am facut un antecontract intre mine si fostu proprietar la un birou de avocatura. (prin notariat nu am putut face pt. ca trebuia facuta o documentatie tehnica care dura cel putin 2 saptamani si nu era timp pt. ca proprietarul urma sa plece din tara). Acum am inteles ca acel antecontract se poate valida prin instanta si ca ar fi mai ieftin decat prin notariat. Care este procedura, si cam cat dureaza ?
Va multumesc.
Daca nu exista cadastru nu veti putea perfecta vanzarea la notar.
Era obligatia proprietarului- vanzator sa intocmeasca aceasta documentatie si sa inscrie dreptul sau intr-o carte funciara.Abia apoi sa instraineze. Din mesaj inteleg ca s-a platit pretul singurul impediment la transferul proprietati fiind lipsa cartii funciare?corect?
In aceasta situatie, fie proprietarul vanzator face demersurile necesare in vederea intabularii si apoi mergeti la notar, fie formulati o actiune in justitie pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic, urmand ca dupa obtinerea hotararii ( sau chiar prin actiune ) sa cereti si intabularea.
Este vorba de un efort costisitor intrucat veti plati taxa de timbru la valoare, onorariu expert pentru expertiza si eventual onorariu avocat daca veti intelege sa angajati unul.( va recomand).S-ar putea sa fie "putin mai ieftin" dar va dura.
V-am dat explicatiile anterioare doar cu titlu informativ intrucat in primul rand trebuie vazut antecontractul semnat, daca si cum s-a platit pretul.De principiu, vanzarea este perfecta daca exista acordul de vointa al partilor, s-a platit pretul si s-a predat bunul. Pentru imobile insa transferul proprietatii trebuie sa se faca prin act autentic.Intrucat nu exista cadastru nu se putea incheia actul la notar.Cum este identificat imobilul in antecontract?
Cereti ajutorul unui avocat si , de ce nu, acelui avocat care v-a facut antecontractul. Trebuia de atunci sa va informeze asupra efectelor antecontractului.
imobilul este intabulat pe fostu proprietar si eu acum vreau sa il intabul pe mine. am inteles ca se poate intabula prin instanta, prin validarea antecontractului in instanta.. Asa mi-a spus avocatul care mi-a facut antecontractul. Am platit o suma de bani pe antecontract si nu vreau sa fie bani aruncati de aceea m-a sfatuit avocatul sa intabulam prin instanta. stiu ca e o procedura mai greuaie dar mai ieftiina, spune avocatu.#-o
Instanta va recunoaste dreptul dvs. dar fie veti face un capat de cerere prin actiune prin care solicitati intabularea, fie, separat, dupa ce aveti hotarare definitiva si irevocabila veti merge la cartea funciara si veti depune sceasta hotarare.
Daca proprietarul era inscris in cartea funciara, ce nevoie avea notarul de o alta documentatie?Aveti grija ca nu cumva imobilul sa aiba sarcini.
Poate ca este mai ieftin prin instanta deoarece onorariul de avocat poate fi mai mic decat cel de la notar. Dar nu uitati ca actiunea se timbreaza la valoare.
succes
av. Ileana Schwarz