avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare pierdere apa cauzata de locatar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare pierdere apa cauzata de locatar

Buna ziua.
Am si eu o intrebare.
Suntem o asociatie cu 3 scari si de curand ne-am montat contoare pasante pe fiecare scara la apa rece. Am constatat ca una din scari are consum cat celelalte 2 scari la un loc. Am facut verificari si am constatat ca unul din apartamentele necontorizate de pe scara respectiva avea o problema cu rezervorul de la toaleta intrucat curgea continuu. In momentul cand am oprit robinetul de la respectiva toaleta, contorul pasant al acelei scari s-a oprit (in sfarsit). Cum l-am redeschis, iar a inceput sa se invarta, semn ca pe acolo se pierdea apa ca si cand ai lasa robinetul deschis non-stop. Una din persoanele care locuieste in acel apartament, foarte senina ne-a spus sub forma de intrebare "E asa o mare problema ca se scurge apa?" Noi ne-am gandit sa il punem sa suporte aceasta pierdere prin faptul ca numarul de persoane pe fiecare scara este aproximativ egal si cum contorul de pe prima scara este foarte apropiat de cea de-a doua scara, am zis sa facem o medie intre aceste 2 contoare, sa scadem din consumul inregistrat de contorul de la scara cu probleme si diferenta sa i-o bagat proprietarului apartamentului unde s-a descoperit problema. Pentru ca nu este o avarie la coloana de apa comuna, mie mi se pare corect ca el sa plateasca pierderea.
Putem face asa ceva? Ne ajuta vreo lege in acest sens? Sau mai avem o varianta si anume in loc de 4 persoane sa ii trecem 8-10 persoane. Nu e normal sa plateasca si restul scarii pentru el.
Cum sa procedam?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 15 Aprilie 2014
Nu ne-ati scris daca aveti montate repartitoare de costuri pe ap. (adica contoare ).
adriandanciu90 a scris:
Am facut verificari si am constatat ca unul din apartamentele necontorizate de pe scara respectiva avea o problema cu rezervorul de la toaleta intrucat curgea continuu.

Am inteles ca acel apartament nu are apometre. Dar celelalte apartamente au apometre?
Daca toate celelalte au apometre e o solutie simpla iar daca nici celelalte nu au apometre e complicat. Dar solutii sunt.

Pe acea scara din 15 apartamente, doar 5 sunt contorizate. Acel apartament unde s-a gasit problema nu este contorizat.
Cititi indexul din apartamentele care sunt contorizate si acesti proprietari vor plati atat cat arata apometrele fiecaruia.
Diferenta de apa pana la acoperirea facturii o repartizati celor 10 apartament necontorizate in functie de numarul de persoane.
Asa o sa-i determinati pe fiecare sa-si instaleze apometre si o sa stiti cat consuma fiecare. Fiti sigur ca unul care are apometru nu o sa lase apa sa curga asa cum a procedat necontorizatul de care povestiti.
Modul de gestionare a consumului de apa se poate stabili printr-un regulament adoptat de comitetul executiv. Gasiti un model in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile".
Avem deja un regulament. Citim luna de luna contoarele. Credeti-ma ca de fiecare data tot cei necontorizati sar cu gura ca ei platesc prea multa apa, ba mai mult ei zic ca nu ii putem obliga sa isi monteze contoare. Luna de luna vin si se cearta cu noi pe aceasta tema si le-am sugerat sa isi puna contoare. Au zis ca nu vor si nu ca ar fi vorba de prea multi bani, ci de principiu, ca asociatia acum le baga prea multa apa si nu au cum sa consume atat.
Pe scurt un contorizat are cam 2 mc/persoana la apa rece, iar un necontorizat are 4-5 mc/persoana. Asta rezulta din repartizari si calcule. Lor nu le convine ca le bagam 4-5 mc pana se acopera factura. Avem un regulament foarte bine pus la punct si adoptat in adunarea generala, deci nu avem probleme la regulament.
Totusi nu mi se pare normal sa plateasca ei pentru un nesimtit. Am facut verificari si astazi si dupa ce respectivul si-a rezolvat vasul de WC consumul pe scara lor a scazut de la 10mc/zi la 5mc/zi exact ca si la celelalte scari. La noi regulamentul e in felul urmator: din total se scade 10% (parti comune adica ghenele de gunoi), apoi se scad si apartamentele contorizate, iar ce ramane se imparte pe numarul de persoane, dar nu mai mult de 5,1 mc/persoana la apa rece si 3,3mc/persoana la apa calda. Daca nici asa nu se inchide factura, ce ramane se baga ca si cei 10% tot pe parti comune. Incepand cu intretinerea pe martie 2014, regulamentul s-a modificat pentru ca s-au montat contoarele de apa rece pe scara si am montat si contoare la ghene. Inainte nu erau. Acum regulamentul suna asa: din total se scade consumul la ghene si consumul apartamentelor contorizate, iar ce ramane se imparte dupa numarul de persoane la apartamentele necontorizate cu mentiunea ca la apa calda nu le putem baga mai mult de 3,3mc/persoana (conform ordin ANRSC 343/2010 art.28 alin 3). La apa rece in schimb nu mai exista norma de 5,1mc/persoana pe noul regulament. Acum este prima luna cand vom aplica noul regulament si problema asta cu apa a picat fix in prima luna de aplicare.
Dupa socoteala noastra daca scadem pe cei contorizati si ghenele, li se repartizeaza celor necontorizati cam 8-9 mc/persoana. De asta spun ca nu mi se pare normal, ca daca si eu as fi in situatia lor nu mi-ar conveni si cred ca nici dumneavoastra nu v-ar conveni.

Alte discuții în legătură

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Furt apa rece StRotaru StRotaru Sunt administratorul unei asociatii de proprietari care are la parter +mezanin un restaurant. De cand am preluat administratia ma confrunt cu problema ... (vezi toată discuția)