avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament cu coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament cu coproprietari

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o problema. Am cumparat un apartament impreuna cu fostul iubit, in decembrie anul trecut. In contractul de vanzare cumparare aparem amandoi cu aceeasi cota parte din proprietate, dar eu am virat din contul meu aprox. 80% din pretul apartamentului. Intrebarea este daca eu pot ramane acum cu apartamentul, dar platindu-i lui o rata lunara din ceea ce a achitat. Ma poate obliga sa vand apartamentul si sa-i dau inapoi partea? Daca ma da in judecata decizia poate fi in favoarea lui?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: miki_123 , utilizator 11:21, 28 Martie 2014
Puteţi rămîne cu apartamentul fie prin partaj voluntar (prin înţelegere cu coproprietarul), fie prin partaj judiciar (ăn instanţă).

În primul caz, suma datorată cu titlu de sultă o stabilesc părţile, notarul luînd act de înţelegere. În cel de-al doilea caz, suma datorată cu titlu de sultă va fi stabilită de instanţă.

În funcţie de ceea ce aţi stabilit la cumpărare, suma achitată în plus de dumneavoastră poate fi privită fie ca un drept de creanţă, fie ca o liberalitate făcută fostului concubin.

Dacă veţi ajunge la partajul judiciar, angajaţi un avocat. Glumind, aş spune că e cea mai sigură cale de a pierde un proces. La modul serios discutînd, veţi avea nevoie de unul.
Multumesc foarte mult de raspuns. Intre timp revin cu update-uri. Fostul concubin sa-i zicem, nu vrea partaj voluntar la notar pentru ca partea lui de bani e pusa din credit de la banca si crede ca daca imi cedeaza partea din apartament, urmand ca eu sa-i platesc ratele, nu ma voi tine de cuvant. Tot insista sa vindem apartamentul si sa ii dau inapoi partea, insa eu nu doresc sa il vand, pentru ca piata imobiliara e asa cum e.
L-am inregistrat cand recunoaste exact cat a platit el din valoarea apartamentului, adica 20%. Pot folosi asta in instanta in caz de nevoie, ca argument in favoarea mea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj - "concubini" - irinaurs irinaurs Buna ziua, Este de prisos sa descriu situatia in care ma aflu acum, pentru ca majoritatea celor care scriu pe acest forum au probleme mai mult sau mai putin ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri si datorii adiandrada adiandrada am divortat de fosta sotie in 2011. Am incheiat in fata notarului un partaj voluntar prin care ea imi cedeaza mie cota-partea ei din apartament in schimbul ... (vezi toată discuția)
Partaj avovasi avovasi Sunt noua pe forum, asa ca sper sa ma iertati daca am postat mesajul acesta unde nu trebuia:"> Sper ca sa ma poata ajuta cineva cu niste informatii, va rog ... (vezi toată discuția)