Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o problema. Am cumparat un apartament impreuna cu fostul iubit, in decembrie anul trecut. In contractul de vanzare cumparare aparem amandoi cu aceeasi cota parte din proprietate, dar eu am virat din contul meu aprox. 80% din pretul apartamentului. Intrebarea este daca eu pot ramane acum cu apartamentul, dar platindu-i lui o rata lunara din ceea ce a achitat. Ma poate obliga sa vand apartamentul si sa-i dau inapoi partea? Daca ma da in judecata decizia poate fi in favoarea lui?
Va multumesc!
Puteţi rămîne cu apartamentul fie prin partaj voluntar (prin înţelegere cu coproprietarul), fie prin partaj judiciar (ăn instanţă).
În primul caz, suma datorată cu titlu de sultă o stabilesc părţile, notarul luînd act de înţelegere. În cel de-al doilea caz, suma datorată cu titlu de sultă va fi stabilită de instanţă.
În funcţie de ceea ce aţi stabilit la cumpărare, suma achitată în plus de dumneavoastră poate fi privită fie ca un drept de creanţă, fie ca o liberalitate făcută fostului concubin.
Dacă veţi ajunge la partajul judiciar, angajaţi un avocat. Glumind, aş spune că e cea mai sigură cale de a pierde un proces. La modul serios discutînd, veţi avea nevoie de unul.
Multumesc foarte mult de raspuns. Intre timp revin cu update-uri. Fostul concubin sa-i zicem, nu vrea partaj voluntar la notar pentru ca partea lui de bani e pusa din credit de la banca si crede ca daca imi cedeaza partea din apartament, urmand ca eu sa-i platesc ratele, nu ma voi tine de cuvant. Tot insista sa vindem apartamentul si sa ii dau inapoi partea, insa eu nu doresc sa il vand, pentru ca piata imobiliara e asa cum e.
L-am inregistrat cand recunoaste exact cat a platit el din valoarea apartamentului, adica 20%. Pot folosi asta in instanta in caz de nevoie, ca argument in favoarea mea?
Partaj
avovasi
Sunt noua pe forum, asa ca sper sa ma iertati daca am postat mesajul acesta unde nu trebuia:"> Sper ca sa ma poata ajuta cineva cu niste informatii, va rog ... (vezi toată discuția)