avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... E necesara o autorizatie de constructie ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

E necesara o autorizatie de constructie ?

Intr-un imobil 7 apartamente au decis sa se separe de la centrala blocului si sa-si instaleze centrale de apartament. Au contactat o firma autoizata de DISTRIGAZ, care s-a ocupat de proiecte, obtinerea autorizatiei si instalare. Unul dintre membrii asociatiei care nu a dorit sa-si instaleze centrala proprie - detine o garsoniera si deci nu platea mult la intretinere - si nici nu a fost de acord ca ceilalti membrii, detinatori de apartamente de 3 si 4 camere (carora le revenea o suma mare la intretinere) sa se separe de la centrala de bloc, a reclamat Asociatia, Presedinte, comitet (si acestia s-au separat) ca si-au instalat centrale de apartament fara autoriztie de constructie. Era necesara o astfel de autorizatie? Daca da, care este articolul de Lege care o impune si cine trebuia sa obtina aceasta autorizatie ? Asociatia, proprietarii care si-au instalat Centrala termica sau Firma autorizata de Distrigaz care a obtinut celelalte avize, conform contractului de servicii incheiat cu fiecare proprietar ? Astept un raspuns avizat, multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
Lidia2012, utilizator
Firma care instaleaza CT are obligatia sa detina autorizatie de instalare
Autorizatie de constructie nu era necesara la instalarea unei centrale de apartament.
Corect!
Nu este necesara autorizatie de constructie.
Cel care a reclamat probabil ca va primi acest raspuns de la autoritatea careia i s-a adresat.
Catre cine a inaintat reclamatia?
Deocamdata, unul dintre cei 7 care si'au instalat centrala nu mi'a dat multe detalii, dar mi s'a plans ca a fost politia.....(?!)...Poate la Inspectoratul de stat in constructii...Nu stiu. Ma voi interesa si voi reveni. Acum incercam sa aflu daca exista vreo reglementare IN ACEST sens, pentru a-l linisti....Si eu cred ca Firma autorizata trebuia sa stie ce avize sunt necesare si sa le obtina, deoarece astfel s-a angajat fata de beneficiari. Multumesc pentru raspuns.

Domnul respectiv mi-a spus ca ar fi fost reclamati in baza unei....legi mai recente, precum ca nu poti bate .....nici un cui (metaforic, desigur) in zidul blocului fara autorizatie de constructie. Bineneinteles ca s-au fixat tevi...pe si prin zidul blocului, din teva comuna.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Adriantot, moderator
Singura lege care reglementeaza ce are nevoie de autorizatie si ce nu(nu exista lege mai recenta sau alte nazbatii) este legea 50/1991 modificata republicata si paramodificata:

Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:

f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Alte discuții în legătură

Debsansare centrala bloc / montare centrala de apartament buna ... ot89 ot89 Debsansare centrala bloc / Montare centrala de apartament Buna ziua, Dorim sa ne debransam de la centrala blocului datorita costurilor, respectiv instala ... (vezi toată discuția)
Debransare radet bucuresti macmac macmac Suntem asociatie de scara. Avem contorizare pe scara la apa calda si caldura. Prin aceasta RADET spune ca obligatiile sale privind inlocuiri sau reparatii ... (vezi toată discuția)
Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)