Fac parte ca membru intr-o procedura de achizitie.In urma analizarii ofertelor s-a constatat ca una dintre oferte nu a prezentat fise/documente de la producator asa cum s-a solicitat prin fisa de date si caietul de sarcini.Este legal a se completa oferta cu aceste documente daca acest lucru s-a solicitat la inceput ?
Nu am fost de acord cu acesta cerinta a presedintelui de comisie deoarece am considerat ca aceste completari ar crea un avantaj incorrect al ofertantului in raport cu ceilalti participant la procedura,iar documntele trebuiau prezentate obligatoriu la depunerea ofertelor nu solicitate ulterior
Nu este un avantaj neaparat.
Daca s-au prezentat alte documente referitoare la produs, reiese ca produsul a fost prezentat deja, iar completarea este formala.
Este un avantaj, daca initial nu a fost prezentat nici un document din care sa reiasa identificarea produsului.
Nu.
Tocmai de aceea aveti dreptul si chiar obligatia ca inainte de a lua o decizie de acceptare sau respingere, sa solicitati furnizorului sa prezinte si alte documente sustinatoare, care pot fi inclusiv de la producator. Aceasta solicitare nu poate fi interpretata ca acordarea unui avantaj ci ca o clarificare/confirmare la ceea ce a depus.
In cazul in care imi sustin parerea ca nu se impunea solicitarea de clarificari si motivez in scris punctul meu de vedere, mai am dreptul de a participa la evaluarea acestei oferte in urma clarificarilor ?
Aveti dreptul de a participa in continuare la evaluare in calitate de membru al comisiei de evaluare. In calitate de membru care nu este de acord cu o decizie a comisiei trebuie sa elaborati o nota individuala cu punctul dumneavoastra scris.
A se citi art.76 din HG925/2006, ACTUALIZATA.
IN ORICE CAZ - orice decizie a comisiei de evaluare trebuie să întrunească votul a cel puţin 2/3 dintre membrii săi.
Referitor la situatia prezentata de dumneavoastra, in cazul evaluarii propunerilor tehnice si nu numai, Comisia de evaluare stabileşte care sunt clarificările şi completările formale sau de confirmare, necesare pentru evaluarea fiecărei oferte, precum şi perioada de timp acordată pentru transmiterea clarificărilor. (art.78 din acelasi act normativ)
In cazul propunerii tehnice necomplete, comisia de evaluare in vederea cresterii competitiei si a obtinerii a unei oferte care sa satisfaca necesitatile acesteia poate clarifica/completa de cate ori este necesar, bineinteles pana la momentul in care nu se creaza un avantaj fata de ceilalti ofertanti, respectiv a se proceda la fel in cazul tutror ofertantilor a caror propunere tehnica nu este suficient de completa.