Buna ziua, ma aflu intr-o situatie mai dificila, aceea de asociat intr-o firma, dar si angajat. Asociata mea este administrator. Firma este nou infiintata, august 2013, eu am contract de munca din octombrie 2013, iar din 19 noiembrie 2013 sunt in concediu medical compensat 100% ( fiind depistata cu cancer ). Este de inteles ca din acea data nu am mai lucrat, incercand sa imi vad de sanatate. Problema mea este ca trebuia sa primesc banii de concediu medical si nu i-am p[rimit. Nu am insistat sa mi se dea acei bani din banii firmei, stiind ca merge mai greu fiind la inceput, dar am asteptat sa fie virati banii de la Casa de Sanatate, bani care au fost virati saptamana trecuta pe 2 luni si jumatate. Asociata mea a ridicat banii dar cand am intrebat cand pot sa ii i-au, mi s-a raspuns ca atunci cand vrea ea. In aceasta situatie cum trebuie sa procedez? Ma gandeam sa merg la ITM dar este ciudat sa faci plangere impotriva firmei tale. Ce solutii am? Se intelege ca relatiile dintre noi, cele doua asociate, s-au deteriorat.
Daca ma puteti ajuat, va multumesc anticipat!
Conform prevederilor legale, constituie contraventie refuzul nejustificat la plata a indemnizatiilor. Aratati-i asociatei dvs. prevederile de mai jos sa se convinga ca e mai bine si mai ieftin pentru firma sa va plateasca indemnizatia decat sa plateasca amenda + indemnizatia in cazul in care dvs. faceti reclamatie la casa de sanatate.
OUG nr.158/2005:
ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;....
ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã: a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 49
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
Va multumesc pentru răspuns. Am sa încerc sa ii arat ceea ce am citit, dar nu cred ca am vreo șansa. Am înțeles ca la Casa de sănătate trebuie sa fac reclamații dacă nu reușesc sa îmi primesc banii, nu la ITM. Va multumesc!