avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reconstituire vechime in munca - CAP
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reconstituire vechime in munca - CAP

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: o persoana a lucrat in perioada 1980-1990 la un CAP - ca si cioban. Mentionez ca aceasta are Carnet de munca, cu perioada lucrata acolo (pentru perioada 01.01.1980-31.12.1986 cu contract de munca, in baza unei Decizii 53/90 art.5), iar din anul 1987.01.01 pana in 31.12.1990, la acelasi CAP, in baza unui contract de munca, totalizand 11 ani de munca.
A solicitat pensie (pentru limita de varsta) insa Casa de pensii i-a explicat ca are doar 11 ani, si mai are de achitat inca pentru 2 ani contributia de pensii, pentru a avea drept la pensie. A achitat respectiva suma - pe baza de contract cu casa, insa la momentul la care a cerut din nou pensia, i s-a comunicat ca defapt din dosarele lor, reiese faptul ca are ca si stagiu de cotizare valabil doar 1 an. si ca nu va primi pensie. (s-a eliberat si adeverinta/decizie in acest sens)
Mentionez de asemenea si faptul ca toate documentele care ar fi atestat faptul ca aceasta persoana a lucrat acolo au fost distruse.
Intrebarea este: ce poate face aceasta persoana? Se poate judeca pentru reconstituirea vechimii in munca? Daca da, cu cine? Din ceea ce am citit pe internet, in acest caz pe instanta reconstituirea nu se poate face, avand carnet de munca, iar cei de la casa de pensii ne-au comunicat ca pe instanta nu putem dovedi nimic cu martori, doar inscrisurile dovedindu-i vechimea.
Ce este de facut pentru a-si lua dreptul de pensie?
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 31 Martie 2014
Art. 279 C.mun.
...
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.
Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.

Prin urmare, veti putea solicita in instanta de judecata reconstituirea vechimii in munca.
va multumesc frumos. insa asa cum spuneam mai sus persoana detine carnet de munca, Si de asemenea, nu stim pe cine sa chemam in judecata: casa de pensii? sau consiliul local/primaria comunei unde s-a aflat CAP-ul...
Multumesc
In general, arhivele fostelor CAP-uri au fost preluate de catre Primarii.

Se cheama in judecata Primăria ..... prin Primar și Casa Județeană de Pensii, solicitând instanței să se dispună reconstituirea vechimii în muncă .
Va multumesc foarte mult. Exista un model de astfel de cerere? Sau a mai facut cineva o astfel de cerere? Multumesc
Tipizat nu exista , dar va dau anumite link-uri care va pot indruma cum sa redactati cererea respectiva :
[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Vechimea in munca alexandru_olaru89 alexandru_olaru89 Buna ziua, de cateva zile am primit decizia de respingere a cererii de pensionare la limita de varsta pentru urmatorul motiv: Stagiul minim nu a fost complet ... (vezi toată discuția)
Prelungire autorizatie pastrare carti de munca Ank27 Ank27 Are cineva vreo noutate (legislativa poate) legata de prelungirea autorizatiei de pastrare carti de munca la sediul societatii? A aparut un comunicat la ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca minulescu35 minulescu35 cine stabileste vechimea in munca, judacatoria sau tribunalul. De asemenea, care instanrta este competenta, cea de la domiciliul paratului sau alta? va ... (vezi toată discuția)