avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Este legala cererea de plata a unui serviciu atat timp ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Este legala cererea de plata a unui serviciu atat timp cat acesta nu a fost furnizat?

Buna ziua,

Va scriu referitor la un caz in care mi se solicita plata unui serviciu desi acesta nu a fost furnizat.
Mai exact, am incheiat un contract de asigurare casco in 4 rate.
Am achitat 3 rate la timp si am si folosit de contract pentru plata unei despagubiri acoperite de contract. Pana aici totul ok.
A patra rata am uitat sa o platesc la timp,am plecat in concediu si am avut accident soldat cu avarierea grava a automobilului asigurat.
Cand am solicitat sa fiu despagubit, mi s-a spus ca intrucat nu am platit rata la timp asigurarea a fost suspendata deci nu pot beneficia de aceasta insa sunt obligat sa platesc pentru ca m-am folosit inainte de aceasta.
Acum sunt chemat la mediere si ulterior in instanta pentru a-si recupera ultima rata pe care eu consider ca nu sunt dator sa o platesc intrucat nu am beneficiat de asigurarea pe acel ultim trimestru.
Au sanse sa castige in instanta? Si daca imi incerc norocul in instanta ce cheltuieli de judecata ar putea sa-mi impuna. Mentionez ca rata este in cuantum de 225 de euro.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
softice6, utilizator
Cel mai recent răspuns: softice6 , utilizator 18:54, 28 Martie 2014
Nu sunteti obligat sa achitati ultima rata.
Verificati daca la dosarul de dauna (anterior), nu ati semnat cumva in cererea de despagubire, un angajament de plata a ratelor restante.Polita CASCO este un contract privat si partile sunt obligate sa-l respecte, sub sanctiunile prevazute de legea civila.
Contractul semnat cu asiguratorul stipuleaza ca in cazul in care o rata nu se plateste contractul devine nul daca si numai daca nu a fost facuta nici o despagubire.
Daca s-a facut o despagubire atunci sunt obligat sa platesc pana la sfarsit insa si ei sunt obligati sa ma asigure deci sa ma despagubeasca in cazul in care este nevoie.
Tocmai de aici si "conflictul" meu cu ei. Ei au refuzat sa ma asigure ceea ce m-a facut pe mine sa nu mai platesc.
Le-am propus la momentul respectiv sa platesc si sa-mi acorde ultimele 3 luni de asigurare dupa ce scot masina din service insa au refuzat.
Este drept ca cererea mea de despagubire nu a fost facuta in scris ceea ce s-ar putea sa reprezinte o problema.
De regula asiguratorul obliga asiguratul la plata celorlalte rate la primul dosar de dauna.
In cazul daunelor minore nu prea se cer toate ratele in avans . Cu toate acestea insa este posibil ca plata unei despagubiri sa oblige la plata tuturor ratelor la scadenta . Ceea ce ar fi si normal , logic si de bun simt atata timp cat ti s-a platit anerior o despagubire integrala.
In cazul unor daune mai mari de 20-25 % asiguratorii cer toate ratele in avans sau le retin din despagubire .

Alte discuții în legătură

asigurari casco crucianu_mihai crucianu_mihai Am un credit auto pe 10 ani. Bineinteles ca m-au obligat sa fac asig. CASCO. In luna noiembrie 2011 am ... (vezi toată discuția)
Dauna totala alexutu alexutu Buna seara! Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat avarierea autoturismului meu si ranirea sotiei vinovat fiind un taximetrist ... (vezi toată discuția)
Daune repetate contract casco valentinleonte valentinleonte Buna ziua. Detin asigurare casco la un peugeot 307 evaluat de constatator 4500 eu. Am avut deschise anul acesta 3 dosare, parbriz spart, usa zgariata data la ... (vezi toată discuția)