avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se separa asociatiile de proprietari in fapt?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se separa asociatiile de proprietari in fapt?

Ne-am separat de asociatia veche, avem personalitate juridica CIF. angajati noi conturi etc. Intrebarea este cu procedam fata de vechea asociatie
1 Se face o inventariere o verificare a documentelor ?
Daca da pe cati ani pe 1 an pe 3 ani
Cum se imparte arhiva documentelor? Avem nevoie de carte imobil
Cum se impart activele si pasivele?
Fiecare proprietar al noii asociatii in mod firesc isi vrea banii recuperati Fond de reparatii Fond de rulment. Administratorul si presedintele vechii asociatii refuza restituirea acestora întrucat sunt restante si penalizari, unele contestate de cei in fapt in instanta. Cine acționeaza in acesta situatie in instanta restantierii? Cine de la cine isi recupereaza banii?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:42, 28 Martie 2014
dalv a scris:
Pentru a prelua retantele si penalitatile trbuie sa fim siguri ca au fost aplicate corect asta inseamna veificare sau predarea documentelor pe 4 ani

Pai haideti sa rationam corect. Dumneavoastra ati fost in acea asociatie ca membri cu toate drepurile si obligatiile. Ati avut posibilitatea sa cunosteti situatia asociatiei, luna de luna, iar daca vi se parea ca e ceva incorect puteati sa contestati sumele repartizate, inclusiv penalizarile in termen de 10 zile de la afisare. Daca nu ati contestat inseamna ca le-ati acceptat. Verificarea gestiunii, a contabilitatii se face lunar de catre cenzori si acestia intocmesc cel putin odata pe an un raport... Asa ca, repet, acum discutati si preluati activul si pasivul asa cum este. Nu faceti verificari pe anii din urma.
Daca vechea asociate are creante de recuperat de ce nu actioneaza in instanta pentru recuperarea lor ? de ce trebuie ca noi sa ne ocupam de o treaba ce nu au facut-o ei cand trebuia?

Aceeasi optica, adica ei si noi!!! Nu e cinstit. Acei ei care nu au actionat in instanta sunteti si dumneavoastra care ati facut parte din ei.
Intr-un topic vechi cand va intrebam cum sa ne despartim spuneati sa ma las ca necesita timp si bani A fost foarte adevarat Am obtinut personalitatea juridica la aproape un an de atunci si cu bani destui si nervi...
Sper ca nu am gresit pentru ca eu am sustinut mereu ca procedura este greoaie, necesita munca si nervi tari, dar nu am spus ca este si costisitoare.
V-am pus un extas din ORDINUL nr. 2861/2009 Intrebarea me este
Nu se aplica si la gestiunile asociatiilor de proprietari asta?
Am citit undeva dar nu mai retin unde ca inclusiv arhiva asociatiei se imparte.

Pai eu cred ca v-am mai spus ca se face o comisie formata din oameni priceputi (presedinti, cenzori, administratori...) care stabilesc, in urma studierii situatiei fondurilor, soldurilor, activelor, pasivelor... pozitie cu pozitie, cat este toatalul, cat revine pe fiecare proprietar, cat revine fiecarei scari, cat revine fiecarei asociatii.
Dar in situatia in care comisia nu ajunge la o intelegere, in situatia cand unii sunt mai egali decat altii..., se poate apela contra cost la o firma de contabilitate, la experti contabili din cadrul CECCAR care fac exact treaba pe care o poate face comisia de care spuneam mai sus.
Sigur ca o sa va coste iar in final oricare din parti poate fi nemultumita, suparat si poate contesta expertiza facuta.
Si asa o sa ajungeti probabil in instanata. Instanta nu ia in consideratie o expertiza extrajudiciara si va trebui sa se faca alta expertiza de un expert desemnat de instanta.
Expertza judiciara costa ceva bani iar raportul depus in instanta poate fi iar contestat de oricare din parti...
Totusi in final instanta, dupa eventuala solicitare a unui supliment de expretiza, va trebui sa dea o sentinta. Iar aceasta sentinta poate fi iar contestata de oricare din parti.
Nu va mai spun ca e lunga povestea.
Mai bine rezolvati intre dumneavoastra cele doua asociatii si ramaneti prieteni pentru ca tot vecini o sa ramaneti iar peste cativa ani o sa va uniti din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preluare gestiune cu diferenta intre activ si pasiv anagavriloaia anagavriloaia Buna ziua! Am preluat o gestiune la asociatie si facand pasivul si activul, am observat o diferenta mare(activul mai mic decat pasivul).Unde as putea sa ma ... (vezi toată discuția)
Regimul chitantierelor la o asociatie de proprietari mhlsrb mhlsrb -cotorul chitantierelor (ex 2 al chitantelor taiate de casierul angajat al asociatiei de proprietari) trebuie predat asociatiei pentru arhivare ? -cenzorii ... (vezi toată discuția)
Procedura legala de predare-primire a actelor unei asociatii de proprietari doinitze doinitze Din iunie 2010 si pana la 1 octombrie 2011 am fost (sunt???) presedintele unei asociatii de proprietari din Bucuresti, sector 6. In septembrie a.c. am anuntat ... (vezi toată discuția)