Aproximativ acum 1 an a fost ziua unui prieten, drept cadou am binevoit sa facem ziua sa de nastere la mine.
Am inceput pe la ora 21:00 cu muzica la intensitate medie, normala unei zi de nastere, la ora 01:00 suna doi agenti de la sectia 14 cum ca au primit o reclamatie de la un vecit ca am muzica la intensitate mare si ca nu poate sa doarma, mi-am cerut scuze si am zis ca o vom da mai incet si ca ne pare rau, dl. agent m-a legitimat (eram 3 persoane care au iesit afara la dansul) dupa ce m-a legitimat(mi-a scris datele intr-un caietel, fapt observat si de cei 2 care erau cu mine afara) m-a intrebat daca stiu ca amenda pentru ceea ce fac poate fi intre 500 si 1500 lei, i-am zis ca nu stiam, mi-a inmanat buletinul inapoi si a plecat spre masina de politie, noi am oprit muzica, am zis ca poate si daca e mai incet tot o sa-l deranjeze pe vecin (dar restul vecinilor nu au zis nimic, deoarece nu obisnuiesc sa dau petreceri).
Dupa o saptamana imi vin 2 agenti la usa sa imi inmaneze procesul verbal pentru perturbarea linistii publice...si surpriza, la sectiunea martor asistent apare un martor, nume cnp adresa semnatura(chiar daca nu a existat nici un martor cand agentul mi-a luat buletinul si m-a notat in agenda, dar totusi se pare ca exista martor asistent la incheierea unui pv si refuzarea mea de a semna?! fapt ce poate fi dovedit prin marturie de cele doua persoane care erau cu mine afara )
In 4 zile de la primire am depus contestatie, am scris cele sus mentionate, iar acum 2 zile ( dupa 1 an si 2 sptamani) pe site-ul judecatoriei sector ... apare un termen de judecata, si am primit la cutia de scrisori o comunicare cum ca trebuie sa raspund in termen de 10 zile (dar au trecut 20 de zile deoarece am inchiriat garsoniera unde s-a primit plicul....)
Intrebarea mea este, pe data sedintei, ce pot sa ii spun instantei despre acest martor "fantoma" ?
SI ce repercursiuni are faptul ca nu am putut raspunde in termen de 10 zile, mai are rost sa raspund?
Si ce parere aveti despre aceasta intamplare?
Va rog sa ma ajutati, amenda este in cuantum de 700 lei, sunt student, lucrez vara ca sa imi pot platii facultatea, suma pentru mine este destul de mare....
Va multumesc anticipat!
Nu are relevanta faptul ca nu ati raspuns la intampinarea politiei daca va prezentati la termenul de judecata. Ar trebui sa cereti proba cu martori (precizati numele celor doi martori ai dvs). si sa cereti explicit audierea martorului asistent consemnat in PV. De regula acesta nu va veni, chiar daca ar fi fost prezent la fata locului....Spuneti judecatorului exact ce ati spus si aici si este sufficient daca si cei doi martori vor confirma spusele dvs.
Nu e vorba de martor care a asistat la fapta reținută în procesul verbal, ci de martor asistent, care a fost de față la încheierea procesului verbal, având în vedere că acesta a fost încheiat în lipsa D-voastră.
Deci nu e martor fantomă... e un martor asistent.
Va fi citat la proces, iar dacă va veni D-voastră veți putea să-i puneți întrebări. Cu toate acestea, nu e obligatoriu să vină.
Userul sustine ca nu a refuzat incheierea unui PV si ca, in afara de prietenii lui si de politie, nu era nimeni la fata locului. Unde sa fi fost martorul-asistent atunci? De-aia ii zice fantoma.
Cum agentii nu pot fi martori asistenti pentru colegii lor si cum pe restul ii stia, care martor sa fi vazut cum a refuzat el semnarea PVului? Asta zice omul...
În general apare această problemă apare din cauză că agentul constatator nu este obligat să încheie procesul verbal la momentul constatării faptei, indiferent dacă făptuitorul refuză sau nu încheierea pv (de fapt nici nu-l întrabă nimeni).
Am văzut cazuri în care agentul de poliție s-a deplasat la locuința unde a fost chemat de vecini (de regulă pentru scandal), acesta a legitimat persoana respectivă, iar apoi a încheiat procesul verbal în mașina cu care a sosit la fața locului, martor asistent fiind un trecător.
Cam așa s-aîntămplat și în acest caz. Nu are de unde să știe cel sancționat dacă polițistul a menționat un martor fictiv (ceea ce nu prea se întâmplă având în vedere faptul că în ov se menționează și CNP-ul martorului), sau un martor real.
În cazul în care va face plângere contravențională, este obligatorie citarea martorului asistent și atunci se va lămuri.
Tocmai de aceea trebuie sa insiste in audierea martorului asistent sis a aduca marotir si alti vecini care pot confirma ca este un om linistiti.Concomitent poate sa ceara schimbarea sanctiunii amenzii in avertisment, avand in vedere ca in general nu se comporta dincolo de limitele bunului simt...are sanse reale sa scape de amenda.