avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator obliga angajat venit din concediu medical la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator obliga angajat venit din concediu medical la demisie

Buna ziua! Sotul meu a avut o raceala foarte puternica luna aceasta si a avut nevoie de primul concediu medical din viata lui. Cand s-a intors la serviciu, i s-a spus de catre reprezentantul legal al societatii ca nu mai are nevoie de serviciile lui, ca daca a avut concediu medical, o va tine numai asa.
Este legal asa ceva? Ca angajatorul sa-l oblige sa-si dea demisia ptr ca a fost in concediu medical?
Mentionez ca aseara a plecat de la serviciu fara a-si da demisia si azi am fost la Inspectia Muncii, unde a depus o sesizare cu privire la aceasta problema. Va rog, din tot sufletul sa ne spuneti cum trebuie procedat.
Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:25, 29 Martie 2014
Va multumim din tot sufletul pentru tot!!! Speram sa se rezolve cumva pentru ca nu este singurul care a patit asa ceva la acest angajator dupa ce a venit din concediu medical...si chiar nu vrem sa-si bata joc de cineva care a muncit pe rupte si n-a facut niciodata probleme nimanui!
Sunt destui angajatori care se cred atotputernici si asta din cauza lipsei unei legislatiei cat mai clare cu privire la raporturilor de munca, din cauza lipsei de personal in institutiile cu drept de control in domeniul legislatiei munci si, de ce nu, a traficului de influenta pe care se bazeaza in anumite situatii.
Ar exista vreun avocat al poporului sau cineva de genul sa ne poata ajuta in cazul in care se ajunge la Tribunal? Mentionez ca noi stam cu chirie, suntem din provincie si nu avem cunostinte in Bucuresti, iar ca fonduri nu stam excelent...
1. Avocatul poporului exista, dar nu va poate reprezenta in instanta.

2. Daca nu va permiteti angajarea unui avocat , puteti apela la ajutorul public judiciar daca indeliniti conditiile prevazute de lege.
Orice persoană care nu poate face față cheltuielilor unui proces sau celor care implică obținerea unor consultații juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim, fără a pune în pericol întreținerea sa ori a familiei sale, poate solicita printr-o cerere ajutor public judiciar.

Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris și va cuprinde mențiuni privind obiectul și natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul și starea materială a solicitantului și a familiei sale, atașându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia și ale familiei sale, precum și dovezi cu privire la obligațiile de întreținere.
Cererea va fi însoțită și de o declarație pe propria răspundere a solicitantului, în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum și cuantumul acestui ajutor.

Conditiile de acordare ale ajutorului public judiciar sunt in prezent urmatoarele:
1. ajutorul public judiciar se acorda doar persoanelor fizice care se afla intr-una dintre situatiile urmatoare:
- au domiciliul sau resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei sau intr-un alt stat al Uniunii Europene;
- sunt cetateni ai unui stat ce are o conventie cu tara noastra ce contine si reglementari referitoare la accesul international la justitie; solicitantii trebuie sa isi aiba domiciliul pe teritoriul acelui stat

2. ajutorul public judiciar trebuie cerut printr-o cerere scrisa in fata instantelor de judecata sau a altor autoritati ce au atributii jurisdictionale romanesti;

3. ajutorul public judiciar poate fi acordat in orice cauza civila, comerciala, administrativa, litigiu de munca (nu si in cazurile de natura penala);

4. veniturile nete/membru de familie ce se iau in considerare, atunci cand se apreciaza daca este cazul acordarii unui ajutor public judiciar, sunt cele din ultimele 2 luni, anterioare solicitarii acestuia;

5. ajutorul public judiciar se acorda diferentiat, functie de cuantumul veniturilor nete/membru de familie din ultimele 2 luni, dupa cum urmeaza:
- daca veniturile nete/membru de familie sunt sub 300 de lei - acoperirea sumei de catre stat se face integral (dar nu mai mult de 10 salarii minime brute/economie, calculate in anul cand s-a adresat cererea de ajutor public judiciar);
- daca veniturile nete/membru de familie sunt sub 600 de lei - acoperirea sumei de catre stat se face in proportie de 50%;

[ link extern ]
A fost acum la serviciu si reprezentantul legal al societatii i-a spus ca nu mai are voie sa intre in fabrica,ca poate pleca in seara asta ptr ca nu are post si ca atunci cand il vor chema ei, atunci sa se prezinte. Ce facem in acest caz??

Sotul meu vroia sa iasa si reprezentantul legal al societatii incerca sa-l tina. Si i-a spus ca nu are voie sa-l tina cu forta si a inceput sa-l ameninte ca daca mai vorbeste asa cu dumnealui, "eu bat la tine" ii zicea, acesta fiind arab.

Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Probleme serviciu lilianabre lilianabre buna seara . din cauza conditiilor de la munca in perioada 21-25 februarie am fost in concediu medical (sinuzita) . cand m am dus la serviciu 28.febr, inca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită ... balutapetre0@gmail.com balutapetre0@gmail.com Buna ziua . Am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită demisia ce pot face pentru a-mi primi bani la zi? (vezi toată discuția)
Demisie fara sa imi plateasca concediul de odihna? Elena2525 Elena2525 Buna ziua, puteti sa ma ajutati, va rog Lucrez la un magazin si ma obliga sa imi dau demisia fara sa imi plateasca concediul de odihna. Am lucrat de anul ... (vezi toată discuția)