avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass pentru venituri din dobanzi bancare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass pentru venituri din dobanzi bancare

As dori sa stiu daca pensionarii platesc cei 5,5 pt cass pt ca ei sunt platitori la sanatate din pensie si am auzit c nu Mai platesc la cass daca au bani in banca
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:19, 5 Aprilie 2014
In Codul fiscal avem:

ART. 296^21 Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;

b) membrii întreprinderii familiale;

c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;

d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;

e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);

g) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 alin. (1);

h) persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 71 alin. (2) şi (5);

i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) datorează contribuţii sociale obligatorii pentru veniturile realizate, numai dacă aceste venituri sunt impozabile potrivit prezentului cod.

Pentru veniturile din dobanzi nu se platesc contributii sociale. Deci, nici C.A.S.S.
Umblu de o sapt si la fisc si la sanatate si îmi spun ca am de plata pt ca iau dobânda de la banca si deci am venit,am avut nevoie de acte de la fisc si nu le-am putut lua pt c apar cu datorii la sanatate,iar din ce am înțeles pt c am avut o gars închiriată in 2008 si pt c iau dobânda de la banca
Ca pensionar, pentru venitul din dobanda bancara nu trebuie sa platiti contributie la sanatate, daca erati pensionar in acel an. Mergeti la directia de sanatate de care apartineti si vedeti pentru ce venit trebuie sa platiti. Cred ca e de fapt altceva decat acesta.
Cred ca solutia este sa abordati problema cu acte oficiale depuse la registratura. Recomandarea mea este sa incepeti cu "Asistenta contibuabili" de la A.N.A.F.

Schimbarile legislative dese duc la astfel de situatii: nici macar functionarii nu mai cunosc legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cass la asociat in sprl georgescug georgescug Sunt asociat la o societate profesională cu răspundere limitată (sprl), practician în insolvență și conform legii sunt PFA din punct de vedere fiscal. ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate pfa cum platim? crislor crislor buna seara , -ce declaratie se depune pt un pfa cu norma de venit ? pt a achita la finante. -plata CASS trebuie sa fie 5,5% x norma de venit declarata sau ... (vezi toată discuția)
Ce impozit si contributii sociale se platesc pentru dividendele repartizate? ContSters319476 ContSters319476 Detin un SRL (impozit pe venit) si as vrea sa stiu care sunt taxele si impozitele pe dividente. Daca la sfarsitul anunului firma scoate un profit de 10000 de ... (vezi toată discuția)