avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In aceasta situatie, este legala demiterea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In aceasta situatie, este legala demiterea presedintelui sau nu?



Buna ziua. Am o problema/nelamurire pentru care as aprecia ajutorul dvs, al celor cunoscatori si cu experienta.
Anul acesta, presedintele de bloc a convocat sedinta de AG in data de 20 martie, prin afisare la avizier, inclusiv cu ordinea de zi (Raportul de activitate al Comitetului, raportul cenzorului, bugetul de venituri si cheltuieli, reintregirea fondurilor (rulment si cheltuieli), etc...)
Pentru ca nu s-au adunat nici macar 10 persoane, sedinta s-a amanat. A reconvocat apoi prin afisare la avizier, pentru data de 25 martie si cu tabel convocator in care unii au refuzat sa semneze, pe motiv ca "lasa domnule nu mai semnez ca stiu ce vreti voi"...
In data de 25 martie, cand oamenii au venit la sedinta, membrii comitetului, au propus amanarea sedintei, pe motiv ca un locatar/proprietar in vaersta din bloc decedase cu o zi inainte si ca "din respect pt memoria acestuia" nu se cade sa se tina sedinta chiar in acea zi pe scara, sa nu se faca galagie etc... Desi presedintele si inca 3 persoane au insistat sa se tina sedinta de adunare, intrucat era deja la a doua convocare, plus ca problemele de pe ordinea de zi sunt mai mult decat urgente si necesare a fi cunoscute de locatari, totusi cu galagie si amenintari, cei 5 membrii ai comitetului, au mizat pe ideea de deces in bloc si au trimis oamenii acasa spunand ca nu va tine nici-o sedinta si se va anunta la avizier pentru data sambata (azi 29 martie).
Stiind din experienta ca barbatii din comitet vor face iar scandal si probabil vor incerca sa amane iar sedinta, presedintele a facut o solicitare la politie pentru a beneficia la sedinta de un reprezentant de acolo. Bine gandit de altfel caci nu a mai fost asa de mare scandalul, intrucat domnii politisti care au venit au intervenit de cateva ori pentru a calma spiritele.
Dupa atata introducere, revin la problema arzatoare. Cand presedintele a inceput sedinta, incepand sa citeasca ordinea de zi, un membru din comitet l-a intrerupt pentru a citi o nota scrisa de el in care spuneau ca ei isi dau demisia toti, fortand astfel asociatia sa faca alegeri noi. Au spus oamenilor de la sedinta ca daca ei si-au dat toti demisia, sunt necesare noi alegeri si astfel isi vor alege un nou presedinte si din nou tot pe ei in noul comitet. Au fortat oamenii sa voteze, pe ideea ca presedintele este abuziv si trebuie schimbat intrucat nu le da cheile de la subsol si de la terasa si ca acesta doreste sa o demita pe vechea administratora.
Asadar au deturnat scopul sedintei de adunare generala, presedintele nu a mai fost lasat sa tina sedinta si nici sa prezinte nici-un raport din cele trecute pe ordinea de zi. Cei din comitet nu au prezentat bugetul de venituri si cheltuieli pe 2014 (cred ca nici nu l-au facut) si 24 de oameni din cca 30 prezenti (dintr-un total de 66 apartamente in bloc) au schimbat Presedintele fara ca acest lucru sa fie mentionat in ordinea de zi.
Intrebarea mea : Este legala aceasta schimbare a Presedintelui, chiar daca nu a fost anuntata pe ordinea de zi?
Cei care nu au participat la sedinta (pentru ca stiau alta ordine de zi, cea afisata de doua ori la avizier), pot contesta cumva hotararea/hotararile luate in aceasta adunare generala, mai ales ca nu s-a discutat absolut nimic din ordinea de zi anuntata???
Multumesc anticipat pentru ajutorul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Valentina30 , utilizator 11:28, 31 Martie 2014
Sunt probleme distincte ,demisia mmembrilor comitetului executiv,disensiunile cu presedintele de asociatie, interesul pentru inlocuire administrator de imobil
In conditiile in care majoritatea participantilor la adunare au votat pentru inlocuirea presedintelui de asociatie,rezulta ca inlocuirea este temeinica ,nefiind necesara comunicarea prin ordinea de zi
Conform norme in vigoare aveti dreptul sa contestati hotararea adunari generale,in termen de 45 de zile de la data convocarii acesteia
Valentina30 a scris:
Este legala aceasta schimbare a Presedintelui, chiar daca nu a fost anuntata pe ordinea de zi?

Da, este legala si prevazuta in Legea 230/2007.
Art. 23. - (5) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunţată se poate completa prin hotărâre a adunării generale.

Asadar cei care organizeaza adunarea generala (presedintele, comitetul executiv sau un grup de initiativa, de la caz la caz) anunta o ordine de zi. La inceputul sedintei se prezinta aceasta ordine de zi si participantii sunt intrebati daca cineva are si alte propuneri cu pprivire la ordinea de zi. Apoi se pune la vot ordinea de zi punct cu punt, atat punctele anuntate cat si cele proaspat propuse. Daca aceastea intrunesc majoritatea voturilor sedinta se incepe discutandu-se fiecare punct din ordinea de zi, luandu-se hotarari prin vot...
De regula mandatul celor alesi este stabilit prin statut ori prin hotaraea adunarii generale atunci cand se aleg. Dar la fiecare adunare generala cei alesi (inclusiv presedintele) trebuie sa fie pregatiti pentru alegeri chiar daca nu li s-a terminat mandatul.


Multumesc frumos pentru raspuns.
Deci inlocuirea presedintelui este legala, chiar daca a fost sustinuta cu doar 24 de voturi din 30 prezenti (dintr-un total de 66 de membrii ai asociatiei), in conditiile in care nu a fost trecuta pe ordinea de zi... ?! iar o parte din cei care nu au venit la sedinta, au motivat ca daca stiau ca se doreste inlocuirea presedintelui ar fi venit si ca ei nu si-au dat girul pentru schimbarea ordinii de zi... ?!
Raspunsul celor care nu au venit la AG este hilar. Un proprietar, de principiu, ar trebui sa fie responsabil si sa participe la AG, indiferent de tema ei.
Pe de alta parte demiterea presedintelui, desi a fost facuta smechereste, este valabila, cei 24 participanti au constituit majoritatea, ca atare se inscrie in norme.
Daca ceilalti proprietari neparticipanti la AG si cu cei care au fost impotriva demiterii convoaca o noua AG conform HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007, pot sa-l repuna in functie pe presedintele demis.
Art. 14. - (1) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari se intrunesc in adunari generale ordinare sau extraordinare.
.............
(3) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei de proprietari pot fi convocate oricand de comitetul executiv sau de cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
Ce va urma, veti vedea, daca e mai bine sau mai rau cu noua conducere, dar presedintele ar trebui sa se bucure ca a scapat de un asa balamuc.

Si, da, adeseori cand vrei sa faci bine, te trezesti cu leuca-n cap.
Asa este!
Eu nu raman presedinte decat daca sunt rugat de vecinii mei. Altfel functia este vacant la orice adunare generala, fara ura, fara sa-mi para rau ca nu mai sunt presedinte. Pot ajuta asociatia ca membru al comitetului, ca cenzor, ca administrator, contabil... sau ca simplu membru al asociatiei.

Alte discuții în legătură

Inconstienta sau insusire de bani cu buna stiinta? goby goby Este corect ca un administrator de bloc sa depuna banii asociatiei in cont personal, la o banca X fara acordul Adunarii Generale?.Tin sa precizez ca asociatia ... (vezi toată discuția)
Cum se face predarea-primirea la schimbarea comitetului executiv ModeratorSGES ModeratorSGES La adunarea generala a proprietarilor, s-a ales un alt comitet executiv, dar a ramas acelasi presedinte, acelasi cenzor pe care nu il cunoastem, este angajat ... (vezi toată discuția)
Alegerea presedintelui ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am participat la o sedinta a asociatiei de proprietari unde pe ordinea de zi era demiterea presedintelui asociatiei si a administratorului, in ... (vezi toată discuția)