avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anulare proces verbal contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anulare proces verbal contraventie

Buna ziua!

Doresc sa va intreb daca prescurtarea prenumelui intr-un p-v poate atrage nulitatea procesului verbal? Am citit OG nr. 2/2001 art.17 insa nu imi este clar daca prescurtarea prenumelui ar putea fi un motiv pentru care p-v sa fie anulat.

Ca si mentiune al doilea prenume din CI a fost trecut doar cu initiala, spre exemplu Bogdan a devenit B.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: zahariematei , utilizator 21:45, 30 Martie 2014
Aspectul invocat de dv nu constituie temei legal care sa conduca la anularea PV
M-am gandit ca pot invoca si art.16 din aceiasi OG, al.1 care spune: Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:[...]datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;[...]

Nu sunt scrise corect datele personale din actul de identitate.
Potrivit art. 17 din O.G. nr. 2/2001, procesul verbal de contravenţie este lovit de nulitate absolută dacă din acesta lipseşte una din următoarele menţiuni:
1. numele, prenumele, calitatea şi semnătura agentului constatator;
2. numele şi prenumele contravenientului;
3. fapta săvârşită;
4. data săvârşirii acesteia, care nu se confundă cu data încheierii procesului verbal de contravenţie.

Lipsa menţiunilor prevăzute la art. 16 şi art. 19 din O.G. nr. 2/2001 este sancţionată cu nulitatea relativă a procesului verbal de contravenţie, asta însemnând că nulitatea procesului verbal de constatare a contravenţiei poate fi invocată doar dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acestui act. Deci nu întotdeauna invocarea unei nulităţi relative duce la admiterea plângerii, anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea de plata amenzii contravenţionale.

Citiţi, mai jos, un fragment din considerentele Deciziei nr. XXII/2007 pronunţată de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fragment relevant pentru aspectul invocat de dvs. Deciziile pronunţate de Înalta Curte în recursuri în interesul legii sunt obligatorii pentru instanţe.
[ link extern ]
În art. 16 alin. (1) din acest act normativ sunt enumerate datele pe care trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu procesul-verbal de constare a contravenţiei, iar la alin. (11), (5) şi (6) ale aceluiaşi articol au fost prevăzute datele ce trebuie să mai fie menţionate în cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, al contravenienţilor minori, precum şi în situaţia în care contravenientul este o persoană juridică.

În cadrul alin. (7) al aceluiaşi articol 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 s-a prevăzut că "în momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare", precizându-se că "obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica <Alte menţiuni>, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal".

În legătură cu instituirea acestei obligaţii, a cărei nerespectare atrage sancţiunea nulităţii procesului-verbal, este de observat că, în raport cu natura interesului ocrotit prin dispoziţia înscrisă în art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, o atare nulitate nu poate fi absolută, nesusceptibilă a fi acoperită în niciun mod, ci doar relativă.

Or, situaţiile în care nerespectarea anumitor cerinţe atrage întotdeauna nulitatea actului întocmit de agentul constatator al contravenţiei sunt strict determinate prin reglementarea dată în cuprinsul art. 17 din ordonanţă.

Astfel, prin acest text de lege se prevede că "lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal", specificându-se că numai în astfel de situaţii "nulitatea se constată şi din oficiu".

În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poată fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.
Am inteles, va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor in instanta panzarumitica panzarumitica speta: proces verbal intocmit la 12.06.2015 pentru o fapta savarsita la 09.06.2015(nu este pe circulatie ci pe legea 61/\'91); acesta contine toate elementele ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinieta primit dupa 6 luni paulc paulc Am primit pe 29.09.2011 o instiintare de plata emisa pe 19.09.2011 constatand contraventia de a circula fara rovinieta pe 23.03.2011. Au trecut 6 luni de la ... (vezi toată discuția)
Anvelope uzate + noxe peste limita admisa antonyc antonyc Buna ziua. Ieri am fost oprit de politie impreuna cu cei de la RAR pentru o verificare de rutina ,dupa verificari am fost amendat pentru ca masina are 2 ... (vezi toată discuția)