avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Anularea unui proces verbal de constatare si ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Anularea unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor in instanta

speta: proces verbal intocmit la 12.06.2015 pentru o fapta savarsita la 09.06.2015(nu este pe circulatie ci pe legea 61/'91);
acesta contine toate elementele mentionate de lege, dar are si unele lacune cum ar fi:
- nu sunt mentionate ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
- pv poarta mentiunea "contravenientul nu este de fata, nu poate lua la cunostinta de continutul procesului verbal...", iar despre martori se precizeaza ca "...nu era de fata nici un martor deoarece persoanele prezente erau amici ai acestuia";
- capitolul "alte mentiuni" este barat de cel care a intocmit procesul verbal. Contravenientului i s-a ingradit in acest fel posibilitatea legala de a face obiectii.
Daca totusi acesta nu ar fi avut obiectii, cred ca agentul constatator sau contravenientul ar fi trebuit sa mentioneze ceva de genul " nu s-au formulat obiectii..." sau "...nu am obiectii...", dupa caz.
Avand in vedere toate cele de mai sus, care credeti ca ar fi posibilitatile ca acest proces verbal sa fie declarat nul(probabil numai in instanta)? O astfel de actiune in instanta este scutita de taxa de timbru?
Cel mai recent răspuns: Dianatanase , utilizator 11:25, 10 Iulie 2015
Anularea PV contraventie poate fi dispusa numai de catre instanta de judecta,daca sunt intrunite disp art 17 din PG nr 2/2001
Aspectele invocate de dvs nu conduc la anularea P
1. Potrivit art. 17 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cele patru mențiuni a căror absență atrage nulitatea absolută a unui proces-verbal de contravenție sunt:
1. numele, prenumele, calitatea și semnătura agentului constatator;
2. numele și prenumele contravenientului;
3. fapta săvârșită;
4. data săvârșirii acesteia, care nu se confundă cu data încheierii procesului-verbal de contravenție.

Lipsa mențiunilor prevăzute la art. 16 și art. 19 din O.G. nr. 2/2001 este sancționată cu nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție, asta însemnând că nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenției poate fi invocată doar dacă s-a pricinuit părții o vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea acestui act. Deci nu este suficient să invocați nulitatea relativă a procesului-verbal pentru ca plângerea să fie admisă iar actul sancționator să fie anulat.

În acest sens s-au pronunțat Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție prin Decizia nr. XXII/2007, dezlegarea dată problemelor de drept judecate fiind obligatorie pentru instanțele judecătorești.
[ link extern ]

2. Taxa judiciară de timbru care se plătește pentru o plângere este de 20 de lei.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca amenda este mare, va sfatuiesc sa formulati o plangere contraventionala prin care, recunoscand tot ceea ce s-a constatat si asigurand instanta ca ati inteles atat rolul sanctionator al pedepsei cat si gradul de pericol social si implicatiile faptei, doar ca sanctiunea amenzii este una greu de suportat... sa solicitati inlocuirea amenzii cu avertisment. Daca adoptati o astfel de atitudine de recunoastere (v-o spun dintr-o vasta experienta pe contraventii) aveti toate sansele sa va inlocuiasca cu avertisment. Atentie la incadrarea in termen si la plata taxei de 20 lei, motive de respingere sau anulare a cererii! Succes!
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2015
Dianatanase, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal contraventie zahariematei zahariematei Buna ziua! Doresc sa va intreb daca prescurtarea prenumelui intr-un p-v poate atrage nulitatea procesului verbal? Am citit OG nr. 2/2001 art.17 insa nu imi ... (vezi toată discuția)
Şanse contestare pv Andrei6 Andrei6 Bună ziua/seara! Îmi puteţi oferi puţin ajutor în legătură cu contestarea unui pv? Există ceva erori în el, însă mi-ar fi de un enorm ajutor o ... (vezi toată discuția)
Nu sunt lamurit ContSters83761 ContSters83761 pot contesta un pv de contraventie daca incadrarea contraventiei este gresita,in pv nu este trecuta explicit sanctiunea tehnico-administrativa de ridicare ... (vezi toată discuția)