avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Care este fundamentul pentru impozitul pe venit si ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Care este fundamentul pentru impozitul pe venit si profit?

Salutare!

Stand eu asa, mi-a venit urmatoarea intrebare in minte: Care este logica din spatele existentei impozitelor pe venit si profit?
Cand spun "logica" ma refer la o baza legala, cu fundamente solide, rationale si nu la o logica absurda, de genu ca asa vrea muschiul lor.
Am incercat sa gasesc acest raspuns singur, cautand codul fiscal si citind. Din pacate, am fost foarte dezamagit cand am constatat dupa vreo 1 ora de citit, ca nu am gasit o informatie esentiala, anume, ratiunea existentei acestor impozite, pe venit si profit. In acel cod care are sute de articole cu nustiu cate paragrafe pentru fiecare articol si care este scris in termeni pomposi si cuprinde o tona de informatie care te face sa te intrebi de ce te-ai nascut pe Pamant, ni se dau doar instructiuni, ce trebuie sa facem si ce sa platim si cum si etc.
DAR carei conceptul istoric, fundamentul pentru toate impozitele astea?
De ce nu au inclus domnii care au elaborat documentul acela stufos si aceste chestiuni?
Voi stiti sa-mi raspundeti la intrebarea asta?
Cel mai recent răspuns: Mihai Lupu , Consultant asigurari 10:32, 21 Iunie 2014
Nu stiu exact ce raspuns doriti sa gasiti,dar va ofer eu unul.

Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 56
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.
(3) Orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale.
ARTICOLUL 32
(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.
ARTICOLUL 34
(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
ARTICOLUL 49
(2) Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege.

si lista poate continua.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Buna ziua.
Voi incerca sa abordez cat mai simplist, dar serios, problema care ti-a venit in minte in mod intempestiv (asa dintr-o data), "stand si tu asa", dupa cum ai relatat.
In orice organizatie statala care a functionat si functioneaza pana in prezent, a fost si este organizat un sistem complex care sa permita functionarea viabila a acestuia prin desfasurarea activitatilor specifice in plan politic, diplomatic, militar, economic si social.
Pentru a manageria acest sistem statul intervine, mai mult sau mai putin (in functie de sistemul economic adoptat) in procesul de redistribuire a veniturilor astfel incat sa asigure, pe de o parte, implementarea politicilor in planul sanatatii, educatiei, protectiei sociale etc, iar pe de alta parte, sa poata finanta/bugeta institutiile sale care au rolul de a asigura fiintarea acestuia (apararea nationala, securitatea nationala, ordinea publica, banca nationala, devoltarea durabila in toate sectoarele economice, educatia, sanatatea, cultura, etc.).
Acest aparat administrativ al statului si planurile de implementare a politicilor sale necesita sa fie finantate/bugetate. Pentru acesata, statul (orice fel de stat) foloseste un instrument denumit buget ( care nu este altceva decat un plan financiar, dar care are statutul de lege, pentru a putea fi operational, adica pentru a putea fi aplicat) . Bugetul de stat este compus din venituri si cheltuieli. Despre cheltuieli am facut deja vorbire in aceasta introducere si nu ma indoiesc de faptul ca esti si tu capabil sa intelegi ca sunt necesare. Despre venituri se pot spune multe. In general, veniturile bugetare includ impozitele directe (impozitul pe profit, impozitul pe venit, etc.), impozitele indirecte (taxe din circulatia marfurilor, taxa pe valoarea adaugata, accize, taxe pe timbru, taxa pe cifra de afaceri, taxe forfetare etc.) si imprumuturi guvernamenatale destinate finantarii deficitului bugetar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementãrile privind cumulul pensiior cu veniturile salariale Grecu Emil Grecu Emil Deoarece au apărut Instrucţiunile de aplicare a L329/ 2009, cum pot fi aplicate reglementările privind cumulul pensiei cu venitul salariul, în cazul unei ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa platesc asigurari sociale chiar daca nu vreau si nici nu ma intereseaza pensia de stat? jimistyle jimistyle Sunt persoana fizica autorizata si prestez niste servicii, as vrea sa stiu clar daca sunt obligat sa platesc la fondul public de pensii ! Precizez ca platesc ... (vezi toată discuția)
Asigurari de pensie, sanatate? mari_vio mari_vio Buna ziua.Am si eu urmatoarea intrebare: o persoana are un pfa - serv.contabilitate din 2010.Nu a avut activitate.Intrebare: ce trebuie sa faca pentru a ... (vezi toată discuția)