avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Precontract vanzare cumparare garsoniera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Precontract vanzare cumparare garsoniera

Buna ziua, as dori sa stiu, o cunostinta vrea sa cumpere o garsoniera care nu are cadastru si intabulare, proprietarul garsonierei fiind reprezentat de un imputernicit prin o procura duplicat, i s-au prezentat ca acte de proprietate un contract de vanzare cumparare din anul 1996 (imputernicitul avea 7 exemplare ale contractului) si procura duplicat intre proprietar si imputernicit, prin agentie (reprezentantul agentiei) a fost intocmit un precontract de vanzare cumparare intre parti redactat si semnat de promitentul vanzator si promitentul cumparator si de catre reprezentantul agentiei, promitentul cumparator achitand comisionul agentiei si dat un avans vanzatorului, avans si comision mentionat in precontract, avansul dat in vederea achitarii datoriilor pe care le are vanzatorul si pentru cadastru si intabularea proprietatii in cartea funciara, in vederea perfectarii actelor la notar dupa. Am cautat agentia care se ocupa de vanzare pe internet aceasta figurand cu o adresa in Bucuresti care nu e de gasit.
Nu am citit precontractul dat din ce mi-a zis este ca a fost semnat de parti si de reprezentantul agentiei, platit comisionul agentiei si avansul vanzatorului care este stipulat in precontract, reprezentantul agentiei grabind semnarea acestui precontract pe motiv ca vrea sa rezolve cu cadastru cu intabularea cat mai repede, iar agentia neprezentand un certificat de la registru de trans si inscr al ocpi privind situatia juridica a imobilului si nemergand cu cumparatorul la un notar inante de semnarea precontractului si nici chiar in momentul semnarii acestuia, lasand vorba ca vor merge dup ace vor avea toate actele cadastru intabulare rol fiscal certificat energetic s.a.m.d., precontractul semnandu-se la imobil si nu la agentie !
Intrebarile mele, tinand cont ca mi se pare cam putred acest precontract si personaele implicate ( reprezentant agentie, agentie si vanzator si imputernicit al vanzatorului) sunt urmatoarele:
- cum poate fi verificata ca este in regula, aceasta nemai figurand cu plati aferente pers juridice la stat din anul infiintarii acesteia ?
- ce rol are agentia daca ea incheie precontractul si chiar il si semneaza ?
-este ok precontractul din pct. de vedere legal daca se semneaza de catre parti si agentie in 3 exemplare fara a fi autentificat la notar ?
- nefiind specificata o data de a merge la notar in vederea perfectarii actelor de vanzare cumparare in precontrant, ce se poate intampla si cum poate cumparatorul recupera avansul dat ?
- poate fi reprezentat titlu executoriu in vederea recupetarii avansului si tragerea la raspundere a agentiei pentru fals ?
- din punct de vedere juridic ce poate face cumparatorul daca este prejudiciat de arvuna data, in cazul in care vanzatorul si agentia intarzie perfectarea actelor ?
- cum poate fi tras la raspundere imputernicitul si agentia in caz de fals si uz de fals in cazul in care firma figurand active la o adresa care nu exista si imputernicitul avand o procura duplicat ?

Ultima intrebare, tinand cont de cele spuse, ce pas trebuie sa faca cumparatorul de buna credinta in vederea asigurarii vanzarii catre el al imobilului si intrarea in posesie a acestuia si cum este corect sa procedeze in momentul de fata?
Va multumesc anticipat, astept un raspuns !!!
O zi buna !
-

Cel mai recent răspuns: CRISTIAN N-I , utilizator 19:06, 31 Martie 2014
Precontractul nu se autentifica la notar.
Ca sa va linistesc putin, asa se procedeaza. Nu e cazul sa va faceti inca probleme. Poate dura si doua saptamani de la semnarea precontractului pana la incheierea actului de vanzare-cumparare la notar.
multumesc pentru raspuns, pe mine ma interesa situatia de fapt in care se afla cumparatorul daca este in regula juridic vorbind precontractul si ce poate face pentru a asigura ca totul este in regula.

O zi buna !
Precontractul se încheie la notar. Este vorba, de fapt, despre o promisiune de vanzare-cumparare, in care cumparatorul va plati un avans vanzatorului si se va stabili o data pana la care se va finaliza vanzarea. In caz contrar, daca vanzarea nu se finalizeaza din cauza cumparatorului, acesta va pierde avansul, iar daca vina este a vanzatorului, acesta va restitui avansul si va plati in plus o suma egala cu acest avans. Eu am facut in urma cu 3 luni un astfel de precontract, pentru vanzarea unei garsoniere. Motivul pentru care facusem acest act a fost ca gasisem cumparator, insa nu aveam cadastrul si intabularea facute, si - desi cumparatorul ma asigurase ca va astepta finalizarea actelor, eu am vrut sa ma asigur, printr-un act juridic, ca nu pierd acest cumparator si el , la randul lui, ca nu voi cauta pe altul care sa-mi faca o oferta mai buna. Dar - repet - un precontract se face exclusiv la notariat pentru a avea valoare juridica. În caz contrar, nu are nicio valoare.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
alex68, utilizator
Ati facut precontractul la notar pentru ca ati vrut dv. sa va asigurati ca nu pierdeti cumparatorul, dar in practica agentiilor imobiliare nu intra acest aspect de a merge la notar.
Si s-au vandut ceva apartamente de catre aceste agentii... Iar pentru banii dati in faza de precontract si care suma se scrie in acesta se dau si chitante, iar agentia este persoana juridica.

Un precontract este tot un contract pentru o suma partiala.
E ca si cum ai incepe o lucrare si te duci cu contractul si prestatorul la notar sa te asiguri ca o sa-ti faca lucrarea sau el sa se asigure ca n-o sa renunti la lucrare si numai notarul ar putea da valoare juridica contractului. Nici vorba de asa ceva.

Daca se facea un precontract numai intre doua persoane fizice, as fi inteles sa fie nevoie de notar care sa dea valoare juridica intelegerii scrise, dar in cazul de fata valoarea juridica este data de un document in care intermediar este o persoana juridica - agentia imobiliara.

Ca sunt escroci pe lumea asta, or fi, dar ei pot fi cu tot cu acte facute la notari.
normal ar fi fost sa se fi prezentat inainte un certificat de informare de la cadastru de catre agentie catre cumparator, sa vada daca exista vreun litigiu, chiar imobilul este inscris doar in registru de trans si inscr, acest lucru fiind sustinut vehement de agentie ca nu trebuie, plus ca agentia ar fi trebuit sa incheie precontractul la notar inscrisul autentic fiind mai greu de contestat decat un precontract semnat intre parti si agentie cu adresa care nu o gasesti pe harta !
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
CRISTIAN N-I, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Cumparare garsoniera fara cadastru cbutan cbutan Buna seara, Mine voi incheia un precontract pentru cumpararea unei garsoniere. Aceasta nu are cadastrul facut. Se poate face tranzactia ? Avansul pentru ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)