avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie si concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie si concediu

1. Sunt angajat ca vanzator-gestionar din ianuarie 2013. La inceputul lunii decembrie seful meu a angajat un alt vanzator-gestionar, iar eu am beneficiat de 6 zile de concediu alaturi de zilele libere de sarbatori. Seful nu mi-a cerut acordul scris sau verbal si nu s-a facut niciun inventar sau o predare temporara de gestiune.
Singurul inventar facut de cand sunt gestionar a fost in septembrie si am iesit bine, insa nu am lipsit nicio ora din magazin. Acum nu mai am siguranta si nu am incredere in sef. In aceste conditii angajatorul si colegul sunt raspunzatori pentru eventuale lipsuri?
Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-mi dau demisia fara preaviz invocand nerespectarea legislatiei in acest caz si cum ma pot apara de un eventual abuz.

2. Mai am de efectuat 15 zile CO din anul trecut. In luna ianuarie seful nu a facut o planificare a concediilor, desi i-am solicitat verbal acest lucru de mai multe ori. Eram 4 angajati. Acum suntem 2, eu si colegul „co-gestionar”.
Daca solicit 10 zile CO seful este indreptatit sa refuze cu toate ca nu a planificat concediile?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaith , utilizator 13:42, 30 Martie 2014
1. Angajatorul nu are nicio obligatie de a solicita acordul unui asalariat pentru a efectua noi angajari.

2. Inainte de plecarea in CO , trebuia sa solicitati efectuarea unui inventar. In acest caz, daca se constata un eventual prejudiciu, atunci daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

3. Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

In scopul efectuării, concediul de odihnă trebuie în prealabil programat.
Programarea - colectivă sau individuală - se face de angajator cu consultarea sindicatului sau,
după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea
salariatului, pentru programările individuale.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate
atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul
muncii, poate face obiectul unei actiuni in instanta si/sau a unei sesizari la ITM.
Nu mai este valabil urmatorul articol?
CAPITOLUL II
Condiţii privind angajarea gestionarilor
Art. 7. – În cazul în care gestiunea este încredinţată mai multor persoane, angajarea sau trecerea în funcţia de gestionar se face cu avizul scris al celorlalţi gestionari.
Angajarea sau trecerea unei persoane într-o funcţie din subordinea gestionarului se face cu avizul scris al acestuia.
Chiar daca Legea nr.22/1969 prevede asa ceva, cred ca ea se refera numai la persoanele angajare in functia de gestonar si nu in alte functii care pot include si atributiile unui gestionar.
Multumesc, consider ca sunt si vanzator si gestionar, pentru ca la angajare doar eu am preluat toata gestiunea, si pana la plecarea mea in co doar eu am completat si semnat nir-uri si raportul de gestiune zilnica. Ca gestionar pot motiva demisia fara preaviz bazandu-ma pe incalcarea acestui art.7 ?
Dvs cumulati calitatea de vanzator cu cea de gestionar. Codul COR nu prevede functia de vanzator-gestionar.

Este discutabila demisia dvs invocand acest text de lege.

Alte discuții în legătură

Refuzul acordarii co si demisia la zi MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Demisia sau co libra_y2005 libra_y2005 HRISTOS A INVIAT! DORESC SA STIU DACA IN CAZUL IN CARE ITI DAI DEMISIA, CELE 15 ZILE LUCRATOARE PE CARE TREBUIE SA LE PRESTEZI DUPA DEMISIE POT SA ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna la post conducere in preaviz v_florina v_florina Buna ziua, Am urmatoarea situatie: contabilul sef si-a dat demisia si solicita scurtarea preavizului de 30 zile. Conducerea nu aproba, ca urmare a ... (vezi toată discuția)