Puteti sa nu aprobati concediu, urmand ca zilele la care avea drewptul si nu au fost efectuate, sa fie platite la incetarea contractului.
Va puteti referi la unul din urmatoarele 2 situatii, pentru a motiva neaprobarea:
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
sau pe posibilitatea rechemerarii din concediu pt interese urgente, care prin extrapolare pot sta chiar la baza neaprobarii:
Art. 146. - (1)
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
Aveti posibilitatea sa refuzati aprobarea concediului de odihna pentru motive temeinice.
Oricum, angajatul raspunde pentru orice paguba produsa angajatorului, raspunderea fiind disciplinara, patrimoniala si chiar penala.
-daca nu ii oferiti co in timpul preavizului, va trebui obligatoriu sa platiti zilele respective la lichidare
-imediat sau chiar inainte de lichidare actionati-l in instanta pentru recuperarea pagubelor; daca primiti hotararea judecatoreasca inainte de lichidarea angajatului faceti retinere din salar, daca nu, va trebui sa platiti la zi angajatului (salar, co, sporuri etc) si numai cand va soseste hotararea judecatoreasca puteti recupera paguba.
in concluzie aprobati dreptul lui de a efectua concediul, nu va pierde nimic firma.
Trebuie retinut ca drepturile ce decurg prin incetarea unui contract sunt separate de nereguli, furturi, pagube.
Motivele valide de a nu-i aproba concediul sunt:
-nu exista inlocuitor in functia respectiva, pana nu gasiti pe altcineva va trebui sa vina la lucru angajatul
-exista un inlocuitor (nou angajat) dar caruia trebuie sa ii predea situatia si sa-l invete modul de lucru din acea firma.
Multa bafta
Se pare ca angajatul dvs. doreste sa se sustraga de la clarificarea neregulilor constatate.
Aplicati art.144 - "motive obiective" - preluati ce au scris colegii de mai sus, plus situatia crizei, a firmei, a neregulilor constatate,etc. In raspuns aratati ca i se va compensa valoric CO cuvenit neefectuat la data incetarii CIM.