avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe trecerea de pietoni

Buna ziua,
as dori sa va in treb cum se procedeaza cu daunele pt. un accident a un ui pieton pe trecere de pietoni.
Cumnata mea a fost lovita, a avut neviue de interventie chirurgicala, nu era asigurata si am platit CASS pe 6 luni.
Ce pretenti materiale pot pretinde, avand in vedere ca peste alte 3 luni mai are nevoie de o alta interventie chirurcicala.De asemeni avand in vedere si faptul ca, nu v-a putea lucra 2-3 luni, ce pretenti poate emite?
Cu stima
Aveti dreptul de a solicita cu titlu de daune materiale toate cheltuielile generate de tratamente, medicamente, etc. Sfat: pastrati toate documentele de plata.
Problema principală este aceea că oamenii nu ştiu că au dreptul să ceară, în urma unor astfel de evenimente rutiere, despăgubiri de la societăţile de asigurări. Majoritatea posesorilor de poliţe RCA ştiu că atunci când şi-au lovit maşina, merg şi îşi repară maşina pe poliţa celui vinovat. Sau dacă, Doamne fereşte, se întâmplă vreun deces, foarte puţine familii ştiu că au dreptul să ceară despăgubiri. Cu toate că pe poliţa RCA scrie acest lucru. Iar limita de despăgubire nu este mică, este de până la 5 milioane de euro. Pot primi despăgubiri toţi cei care sunt vicitme într-un accident, indiferent dacă au fost la volan, au fost însoţitori, biciclişti, motociclişti, căruţaşi sau pietoni. Însă, nu poate primi despăgubiri vinovatul de producerea accidentului.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Admin, administrator
daunele materiale si morale se vor plati de catre societatea de asigurare la care conducatorul auto vinovat de producerea accidentului.
alexandru25 a scris:

Cumnata mea a fost lovita, a avut neviue de interventie chirurgicala, nu era asigurata si am platit CASS pe 6 luni.


In cazul accidentelor de circulatie chiar daca victima este asigurata in sistemul sanitar este obligata sa plateasca cheltuielile de spitalizare.

Acelasi lucru se intampla si cu victimele talhariilor/agresiunilor.

Victima trebuie sa solicite daune pe cale civila celui care i-a afectat sanatatea iar daunele vor fi platite de catre asiguratorul RCA al soferului daca acesta era asigurat, de catre fondul de protectie al strazii daca nu era asigurat urmand ca fondul sa se indrepte impotriva conducatorului auto ptr recuperarea cheltuielilor respective.

Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:
art. 313 -
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţă medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar Casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuala această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de Casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.
Procedura de soluționare și de acordare a despăgubirilor este prevăzută de dispozițiile Legii nr. 136/1995 privind asigurăririle și reasigurările în România (art. 48 si urm.) și de Normele R.C.A. puse în aplicare prin Ordinul președintelui C.S.A. nr. 14/2011 (Partea a II-a - Titlul I, art.38 și urm.).

Prevederile legale menționate instituie două modalități de acordare a despăgubirilor: pe cale amiabilă - pe baza înțelegerii dintre asigurătorul de răspundere civilă și terțul păgubit și pe cale judecatorească - ca efect al litigiului purtat între terțul păgubit, asigurat și societatea de asigurare.

Procedura soluționării pe cale amiabilă a despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau în caz de deces este următoarea:

- depunerea cererii de despăgubire de către terțul păgubit la asigurătorul RCA al vinovatului de producerea accidentului;

- avizarea și deschiderea dosarului de daună în vederea constatării pagubelor;

- comunicarea către persoana prejudiciată a documentelor care trebuie depuse în vederea soluționării cererii de despăgubire,

- înaintarea ofertei de despăgubire de către asigurător în termen de cel mult 3 luni de la data avizării daunei sau notificarea motivelor pentru care nu au fost aprobate în totalitate sau parțial pretențiile de despăgubiri, etc.

Condițiile stabilirii pe cale amiabilă a despăgubirilor în cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal sunt prevazute la art. 46 din Normele RCA:



„Art. 46. - În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile se stabilesc pe cale amiabilă, dacă:

1. potrivit legii, acţiunea penală a fost stinsă sau poate fi stinsă prin împăcarea părţilor;

2. deşi hotărârea instanţei penale a rămas definitivă şi irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;

3. deşi acţiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părţilor:

a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată şi persoana prejudiciată îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia;

b) sau, din actele încheiate de autorităţile publice, rezultă atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât şi vinovăţia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs şi persoana prejudiciată îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia. „



În situația în care terțul păgubit nu este de acord cu oferta de despăgubire sau asiguratorul refuză plata despăgubirilor, acesta poate solicita ca plata despăgubirilor să fie făcută potrivit legii, pe cale judecatorească.



Asigurătorul de răspundere civilă poate fi chemat în judecată de către asigurat sau direct de către terțul păgubit în temeiul acțiunii directe reglementată expres de lege.

În situația în care fapta asiguratului îndeplinește condițiile unei infracțiuni, răspunderea asigurătorului poate fi atrasă în cadrul acțiunii civile din procesul penal sau pe cale separată, potrivit dreptului comun.

Alte discuții în legătură

Despagubiri vatamare corporala rca Gabriel1337 Gabriel1337 Buna ziua! Vineri seara am lovit pe trecerea de pietoni o doamna in varsta, accidentand-o pe aceasta si fiind nevoie de spitalizare. Culpa accidentului este ... (vezi toată discuția)
Cum platesc asigurarile in urma accidentelor cu morti invmona invmona accident in care au fost implicate doua masini:cea vinovata in care a si murit o femei si masina sotului meu ,fara victime.fata masinii este praf,asigurarea am ... (vezi toată discuția)
Accident in rupea osan_florentina osan_florentina suntem victime colaterale, adica, la 21.30 un microbuz a acrosat o caruta iar dupa ce a trecut acesta, o roata de la caruta a venit in noi.ne-a avariat bine, ... (vezi toată discuția)