avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Insarcinata si terorizata de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Insarcinata si terorizata de angajator

Buna ziua,
Sunt insarcinatata in 14 saptamani si angajatorul la care lucrez nu-si indeplineste obligatiile contractuale si anume: orele peste program pe care sustine in contract ca sunt platite, salariul nu se primeste la data stabilita si mai mult de atat saptamana trecuta m-a tinut peste program toata noaptea pana la 6 dimineata, este agresiva verbal,(cu altii este agresiva si fizic) ma jigneste spunandu-mi obraznica, prost crescuta, ca sunt in curtea ei si trebuie sa fac ce mi se spune si creaza mereu tensiuni care imi pot pune in pericol viata copilului. In data de 28/03.2014 am plecat de la servici deoarece am avut dureri de burta din cauza tipetelor din motive gasite de dansa, eu nefiind responsabila de proiectul. Este foarte serios si nu mai pot tolerata un astfel de comportament. Spuneti=mi ce trebuie sa fac pentru a lucra in niste conditii de munca normale, intr-un mediu adecvat, in care sa nu existe astfel de teorizari. Un lucru foarte ciudat este ca foarte multi angajati isi dau demisia dupa prima luna, sau chiar mai devreme. Este clar ca in comportamentul angajatorului se petrece ceva straniu . As vrea sa puteti face ceva sau macar sa-mi dati un raspuns cu cea as putea face eu. Va multumesc si astept cu nerabdare un semn din partea dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:54, 31 Martie 2014
incercati sa o inregistrati audio/video si sa anuntati ITM prin sesizare impotriva ei
1. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Prin urmare, puteti depune o sesizare la Serviciul Corp Control din cadrul ITM-ului.
In primul rand instiintati in scris angajatorul ca sunteti insarcinata. Dupa ce ati facut acest lucru, conf art 7 alin 1 OUG 96/2003 in termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anuntat în scris de către salariata, acesta are obligaţia sa înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de munca pe a cărui raza îşi desfăşoară activitatea.
Conf art 7 alin 2 OUG 96/2003 de la data primirii înştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de munca vor verifica condiţiile de munca ale salariatei.
Daca angajatorul nu isi respecta obligatia, atunci sesizati ITM-ul.
Recomandarile pe care vi le-au dat colegii mei, consilieri juridici sunt o solutie corecta si de bun simt.:) Numai ca dvs, in relatii de munca pe care le descrieti nu aveti de-a face cu un angajator care e pe aceeasi lungime de unda cu legea /bunul simt. Daca omul e fara caracter , prost crescut si nu da 2 bani pe legislatia din tara asta, nici o institutie a statului nu cred ca v-a corecta in asa scurt timp(ma refer la timpul care va trece pana veti naste) aceste carente...O sa vina ITM, o sa-i dea amenda, o sa-l usture la buzunar..si...si guess who va avea consecinte neplacute de suportat?
Dupa ce efectuati concediul de odihna aferent anului acesat(poate aveti si restante din anii trecuti)ati putea sa va ganditi la un concediu medical pentru sarcina cu risc care sa acopere timpul pana la concediul prenatal.Puteti lua, inainte de nastere pana la 84 de zile (sunt 126 zile concediu pre/post natal din care 42 zile obligatirii dupa nastere).:)
Florin Cioca a scris:

In primul rand instiintati in scris angajatorul ca sunteti insarcinata...

Cu un asemnea angajator trebuie sa aiba grija cum il instiinteaza ca este insarcinata intrucat daca doar verbal sau printr-o instiintare depusa asa la f...ui pomana fara viza firmei pe al doilea exemplar care sa ramane la salariata, poate sa o concedieze a doua zi si fara sa existe nicio dovada ca angajatorul a luat la cunistinta de faptul ca salariata este insarcinata. Instiintarea trebuie facuta la sediul administrativ al angajatorului fie printr-o instiintare pe care angajata sa-si ia viza de intregistrare pe al doilea exemplar al instiintarii, si care ramane la ea, fie prin scrisoare recomandata cu nota de inventar.

Alte discuții în legătură

Angajata insarcinata mirelanicola.72 mirelanicola.72 v-as ruga sa ma lamuriti cu urmatoarea problema : cum trebuie procedat in cazul unei angajate care a anuntat ca este insarcinata? (vezi toată discuția)
Angajata insarcinata Daliborka Daliborka Buna ziua im momentul in care angajata prezinta o adev de la speciliast/medicul de familie precum este insarcinata, ulterior ce pasi trebuie urmati? se face ... (vezi toată discuția)
Instiintare itm referitor la salariata gravida predaangela predaangela Buna ziua, as dori sa stiu, daca ma puteti ajuta, care este procedura de anuntare a ITM ului in legatura cu o salariata insarcinata: ea anunta firma si noi ... (vezi toată discuția)