avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... o angajata gravida poate sa refuze indeplinirea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

o angajata gravida poate sa refuze indeplinirea atributiilor conform fisei postului?

Buna seara,
Spuneti-mi, va rog, ce se poate face in cazul in care o angajata care instiintat firma ca este insarcinata profita de aceasta stare si nu-si mai respecta fisa postului si nu indeplineste sarcinile in firma, desi acestea nu dauneaza starii de sanatate???
Se poate intocmi referat de abatere disciplinara?
Multumesc,

Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 11:48, 16 Decembrie 2009
se poate intocmi un referat, dar si gravida poate pleca in concediu medical.
Nu trebuie abuzat de starea avuta...anuntul privind aceasta sitatie are ca fundamentul faptul ca nu trebuie sa lucreze in anumite conditii care pot afecta sarcina si pentru a nu fi concediata.
In rest are obligatia de a-si indeplini sarcinile de serviciu. Ii puteti face referat....si pentru siguranta dvs puteti solicita medicului dumneaiei sa va precizeze care din activitatile salariatei insarcinate ( le enumerati..sau atasati fisa postului) nu pot fi prestate de catre aceasta.
Si totusi in a cata luna este persoana in cauza? ca deh unei gravidute/ mai bine i-ar prinde intrarea in concediu medical. Acum mai depinde exact precizate si atributiile de care trebuie sa ia masura. Dar in mare in aceste conditii ar fi mai bine sa se ajunga la intelegere amiabila/privind relatia angajament-angajat. Bafta ;)
Stimati useri , ma inclin infata dvs. :bow:, sunteti juristi. Pentru mine, legea e lege, chiar daca nu sunt deacord cu ea.
Aici vorbim de OG 96- protectia maternitatii. Prevederile ei sunt clare cu obligatii si drepturi atat la salariata gravida dar si a angajatorului.
Medicul de medicina muncii stabileste daca locul de munca si activitatea lucratoarei pot afecta sarcina. El stabileste mutarea la alt loc de munca, program redus, avizeaza conc. medical dat de specialist.
Toate aceste masuri se comunica la ITM, care poate veni sa verifice daca se respecta declaratia. Daca mai primesc si o plangere de la angajata......., sigur se lasa cu amenda !!!
Angajata este insarcinata in 5 saptamani... dar de cand a aflat ca este insarcinata a inceput cu "pretentii"... i s-a solicitat sa de deplaseze pana la un loc anume in apropiere si sa foloseasca mijloacele de transport in comun..raspunsul ei a fost ca nu va merge acolo decat daca i se va da masina deoarece ea tine la sanatatea ei si bla bla...
Patroana nu vrea s-o dea afara( si nici nu poate din cate stiu eu) dar vrea sa ia masuri impotriva ei ca sa nu mai profite de starea ei si sa-si indeplineasca sarcinile.
multumesc

Alte discuții în legătură

Concediere ioana b ioana b daca o angajata este insarcinata poate sa fie data afara?gravida si-a anuntat sefi verbal dar nu si-a inregistrat declaratia in scris, iar angajatorul dupa o ... (vezi toată discuția)
Angajata insarcinata Daliborka Daliborka Buna ziua im momentul in care angajata prezinta o adev de la speciliast/medicul de familie precum este insarcinata, ulterior ce pasi trebuie urmati? se face ... (vezi toată discuția)
Sarcina in perioada de proba irinuka2005 irinuka2005 buna seara...am si eu o intrebare la dvs...O salariata care este gravida si se afla in perioada de proba poate fi data afara de la locul de munca?Multumesc!Va ... (vezi toată discuția)