avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa-mostenire confiscata pentru neplata impozitelor, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa-mostenire confiscata pentru neplata impozitelor, recuperare prin achitarea acestora?

Buna seara.Am o nedumerire legat de o mostenire.Ceea ce stiu este ca succesiunea dupa bunici nu s-a facut,ei fiind decedati de 15 ani.Cei de la primarie mi-au spus ca daca in 2 ani nu platim impozitul integral,primaria o sa ne confiste casa plus terenul pe care este construita casa,pentru neplata impozitului,Este posibil?Mi-ai mai spus ca daca permitem sa o confiste primaria,si in termen de cateva zile unul dintre mostenitor plateste impozitul pe casa si teren,el v-a intra in posesia lui,fara sa mai trebuiasca sa faca taxa de succesiune dupa bunici.Ce ma sfatuiti sa fac pentru a intra in posesia acestei mosteniri,care este calea ce mai simpla si mai avantajoasa pentru mine?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:57, 8 Aprilie 2014
Stati linistiti, primaria nu va poate confisca casa sau terenul. In schimb va poate executa silit daca nu platiti impozitul. Dar asta este de durata.

Daca cineva plateste impozitul nu inseamna ca devine proprietarul casei sau al terenului.

Pentru a intra in posesia mostenirii trebuie sa deschideti succesiunea la un notar, finalizarea succesiunii este conditionata de certificatul fiscal care dovedeste ca nu exista datorii la fisc.

Nu exista o cale mai simpla sau mai avantajoasa, exista calea legala, trebuie sa platiti impozitul pentru a primi certificatul de atestare fiscala.

Daca sunteti mai multi mostenitori impartiti datoriile neachitate, altfel nu veti deveni in veci proprietari.
Datoriile cu impozitul si penalitatile se vor acumula pana cand fiscul va introduce actiune in instanta ptr executarea silita, adica vanzarea casei la un pret de nimic care sa acopere datoriile si cel mai probabil in beneficiul unui smecher de la primarie.
Buna seara.Fiind foarte multi mostenitori,nu exista nici intelegere,asa ca cel mai probabil o sa fie executata silit de catre fisc.Mi-a confirmat o persoana care lucreaza in primarie,ca daca o sa platim impozitul integral dupa ce fiscul introduce actiunea in instanta de executare silita,devenim proprietari fara sa mai trebuiasca sa facem taxa de succesiune.Intrebarea este daca se ajunge aici,o sa avem noi intaietate ca mostenitori pentru a o achizitiona?Care este procedura,trebuie sa depunem la primarie o cerere,v-a fi scoasa la licitatie?Ce trebuie sa facem noi,ca sa fim siguri ca o sa ramane la noi,fara sa deschidem taxa de succesiune,deoarece nu exista intelegere intre mostenitori.Va multumesc!
De confiscat nu poate fi vorba.
Va poate executa silit pe salariu daca suma nu este prea mare.
Daca depaseste 10 000 lei se poate ajunge la vanzarea la licitatie a imobilului.
Daca nu exista intelegere intre mostenitori succesiune se face in instanta de judecata si nu la notar.

Nu puteti intra in posesia partii care vi se cuvine sau a intregului imobil si a terenului prin cerere la primarie ci numai prin succesiune.

Instanta de judecatata poate stabili plata unor sulte catre ceilalti mostenitori adica a unor sume de bani ptr partile celorlalti.
Plata acestor sulte se poate face si la notar daca exista intelegere.

Dreptul de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil este dat de un contract de vanzare/cumparare, titlu de proprietate, act de donatie, testament sau certificat de mostenitor care se obtine numai prin succesiune si nu prin cerere la diverse autoritati.
daca veti plati impozitul aferent imobilului veti face dovada ca ati acceptat tacit succesiunea.

eu v-as sfatui sa mergeti la un notar si sa dati declaratie de acceptare a succesiunii . aceasta declaratie costa in jur de 50 de lei. ulterior platiti impozitul aferent pentru imobilul ce face obiectul discutiei. in momentul in care se va proceda la dezbaterea succesiunii ( succesiunea poate fi dezbatuta oricand neexistand un termen anume prevazut de lege in acest sens) , daca veti cere dvs atribuirea imobilului in natura, cu obligatia platii unor sulte catre ceilalti succesori, puteti cere sa vi se scada din valaorea sultelor suma de bani platita cu titlu de impozit. adica ar fi in avantajul dvs.

erezii care nu fac dovada acceptarii succesiunii in termenul legal pot fi decazuti din dreptul de a succede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare mostenire bunici ancaduma ancaduma Buna ziua, Va supun atentiei problema mea, poate gasesc o cale juridica de rezolvare. In urma decesului bunicilor mei nu s-a facut succesiune. Bunicii mei ... (vezi toată discuția)
Mostenire geofr geofr am nevoie de un sfat sotul meu trebuie sa mosteneasca un teren, pe care este o casa care trebuie daramata.problema este ca este un titlu de proprietate pe ... (vezi toată discuția)
Moștenire Maria010998 Maria010998 Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am ... (vezi toată discuția)