avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul preaviz - demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul preaviz - demisie

Buna ziua

Am o angajata care si-a depus demisia in data de 28 Martie.
Preavizul prevazut in contract este de 20 zile lucratoare.
Imi puteti spune, va rog, cand ar trebui sa ii inceteze CIM, tinand cont de urmatoarele aspecte?

- se calculeaza incepand cu ziua urmatoare lucratoare? Adica, prima zi de preaviz este 31 Martie?
- 21 Aprilie (a doua zi de Paste), nu este zi lucratoare ci sarbatoare legala.
- in plus, nu sunt sigura (pentru ca se pare ca va fi o dezbatere permanenta) daca incetarea sa o fac cu ultima zi lucrata sau cu urmatoarea.

Oricum, sunt mai preocupata de primele doua aspecte. Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
doriacristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: doriacristina , utilizator 14:54, 31 Martie 2014
Demisia
Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Multumesc pentru raspus insa as avea nevoie de raspunsuri concrete la intrebarile mele nu de binecunoscutele articole din Codul Muncii ci de aplicarea lor in practica, daca se poate.
Multumesc!
@ doriacristina

1. În calculul termenului de preaviz nu intră ziua comunicării sale angajatorului.
In speta, prima zi de preaviz este data de 31.03.2014.
Ultima zi de preaviz este 28.04.2014.

2. Potrivit art.81 alin.7 C.mun., contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz ...
Multumesc frumos. 28 este ultima zi pentru deoarece nu iau in calcul 21 Aprilie (ziua libera de Paste), nu?

Intr-adevar, asa este .

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca am o cerere de deimise cu preaviz de 20 de zile lucratoare incepand de astazi dupa calculele mele azi fiind 03.03.2014 ... (vezi toată discuția)
Data incetare cim Vioreld Vioreld Buna ziua. V-as ruga, daca ma puteti ajuta cu raspunsurile la 2 intrebari: 1. Un salariat doreste incetarea activitatii cu 16.04.2014 (miercuri). Aceasta zi ... (vezi toată discuția)
Incetare cim dianapav dianapav Buna ziua, Data de incetare a unui preaviz pentru demisie este 31.08.2018. Este aceasta zi pontata, mai vine salariatul in 31.08.2018 la serviciu? Se opereaza ... (vezi toată discuția)