avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare cumparare sau donare persoana juridica catre ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare cumparare sau donare persoana juridica catre persoana fizica

Buna ziua,

Am o firma care a avut activitatea suspendata timp de 2 ani. Pe firma, care este si sediul firmei este trecuta casa si terenul. Firma acum d.p.d.v juridic nu mai este suspendata, dar nici nu are activitate. Vreau sa trec toate activele societatii (casa + teren) pe persoana fizica. Cum este mai convenabil d.p.d.v al banilor? Sunt asociat unic si administrator al acestei firme. Firma nu are datorii, credite. In contabiliatate casa si terenul sunt evaluate la 50000 RON, dar ele valoreaza muuult mai mult. Terenul este de 2600 mp si casa are suprafata construita 120 mp si este pe 2 nivele.

Se poate face donatie de pe persoana juridica pe persoana fizica - pe aceeasi persoana? sau pe cineva din familie? Care ar fi costurile?

Dar cu contract de vanzare cumparare? Care este solutia cea mai buna atat din punct de vedere juridic cat si din punct de vedere al costurilor?

Mentionez ca dupa trecerea casei pe persoana fizica doresc sa inchid si firma pentru ca sunt pensionat pe caz de boala si nu ma mai pot ocupa de ele.

Multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 10:15, 3 Aprilie 2014
Nu puteti face in niciun caz contract de donatie pentru activele societatii.
In cazul in care alegeti sa faceti vanzarea-cumpararea activelor imobiliare catre o terta persoana, puteti "cobori" pretul de vanzare sub pretul pietei, dar totusi pretul de vanzare sa fie unul real.
In cazul in care alegeti sa faceti vanzarea catre asociatul unic sau administrator, este necesar sa vindeti la un pret real, stfel incat sa nu existe temerea ca ati adus un prejudiciu societatii.
Oricare dintre aceste variante implica achitarea costurilor notariale: cumparatorul -onorariul notarial + taxele de carte funciara iar vanzatorul -impozit pe venit.
Analizati varianta in care Dvs. solicitati dizolvarea voluntara a societatii, iar in care activele societatii vor reveni asociatului unic, caz in care veti achita o singura data impozitul de 16%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren agricol maria0652 maria0652 Doresc sa vand fiicei mele un teren agricol. Care este procedura? (vezi toată discuția)
Dreptul fostei sotii de a partaja un teren aflat in patrimoniul firmei sotului Cris1971 Cris1971 In cazul in care firma cu sotul administrator unic este radiata prin faliment dar exista un teren ramas in patrimoniul ei (extras CF pe numele societatii) pe ... (vezi toată discuția)
Creditare firma ddctools ddctools Buna, Ca si administrator si asociat unic, am creditat firma pentru a cumpara un spatiu comercial.Daca firma nu mai are posibilitatea de a returna imprumutul ... (vezi toată discuția)