avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Creditare Firma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Creditare Firma

Buna,
Ca si administrator si asociat unic, am creditat firma pentru a cumpara un spatiu comercial.Daca firma nu mai are posibilitatea de a returna imprumutul se poate trece spatiul comercial in proprietatea personala a administratorului.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ddctools , utilizator 10:43, 18 Ianuarie 2010
Buna ziua,

intrucat dvs aveti calitatea de administrator si asociat unic vointa dvs. este si vointa societatii; fiind totusi doua entitati distincte, vedem ca in cazul de fata au interese contrare;

in aceste conditii, posibilitatea de a se anula un asemenea act juridic este mare; daca eu as fi creditor al acestei societati as fi foarte iritat de faptul ca societatea a cedat un bun important persoanei fizice care este administratorul si asociatul unic al firmei, lasand societatea fara un element foarte valoros al patrimoniului persoanei juridice;
evident, daca nu sunt creditori, lucrurile s-ar simplifica foarte mult;

acestea fiind spuse, transferul proprietatii, in cazul in care exista si alti debitori ar fi bine sa se faca pe calea executarii silite, cu respectarea riguroasa a procedurii executionale; o masura de siguranta in plus ar numirea unei alte persoane, macar pe perioada executarii silite, in calitatea de administrator;

Cu stima,
Avocat Boncu
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Boncu Constantin, Avocat
Eu ma gandesc si la varianta vanzarii catre dv. urmand a stinge creanta dv. cu valoarea imobilului. Atentie este bine ca pretul de vanzare sa fie unul real pentru a nu avea surpriza contestarii preocesului de catre vre-un creditor suparat.

Se subantelege faptul ca este important si ce datorii are societatea in momentul transferului, si anume "Activul Net Contabil" din care dedusa contravaloarea imobilului sa fie o suma pozitiva ca o recomandare,
Cosmin Antohe, Contabil
Daca firma nu mai are posibilitatea de a returna imprumutul se poate trece spatiul comercial in proprietatea personala a administratorului.
Inteleg ca aveti pb financiare .

Pt vanzarea imobilului se intocmeste factura , sunteti persoana afiliata asa ca tb sa respectati pretul de piata altfel tranzactia poate fi reincadrata de catre organul fiscal . Valoarea din factura este impozabila, la care se adauga si impozitul + taxele notariale ............... Contabilul d-voastra v-a spus costul corect la care se ridica cu adevarat aceasta tranzactie ? Bine ca e scutita de tva vanzarea... Ar fi fost corect a fi informat asupra tuturor implicatiilor care puteau apare in momentul in care ati creditat firma pt achizitionarea spatiului
alcibiade, utilizator
alcibiade a scris:

Bine ca e scutita de tva vanzarea...

E scutita cu ajustarea tva dedus cf art 149 sau 161 din CF.
Nu sunt si alti creditori si nici datorii ale SC , si in cazul in care s-ar face factura se plateste TVA-ul , taxele notariale, etc.
O modalitate mai simpla ?

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firme neplatitoare de tva alina_cecar alina_cecar Este permis ca doi asociati sa deschida mai multe firme neplatitoare de TVA cu acelasi cod CAEN si sediu social, dar cu cote de participare ... (vezi toată discuția)
Restituire imprumut asociat in natura varsanufie varsanufie am doua spete: 1) o societate comerciala, are de restituit asociatului un imprumut in suma de 100 000 euro. societatatea nu are lichiditati, dar are in ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica PNicusor PNicusor Buna ziua, Intentionez sa achizitionez un imobil nou pe persoana juridica platitoare de TVA. Am inteles ca vanzatorul poate sa faca factura cu taxare ... (vezi toată discuția)