avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA restituire imprumut asociat in natura
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

restituire imprumut asociat in natura

am doua spete:
1) o societate comerciala, are de restituit asociatului un imprumut in suma de 100 000 euro. societatatea nu are lichiditati, dar are in patrimoniu un imobil ce valoareaza 100 000 euro. Se poate compensa datoria societatii catre asociat prin cedarea imobilului din patrimoniu? care este regimul tva? societatea este platitoare de tva, la achizitionarea imobilului nu s-a dedus tva. societatea factureaza casa, fara tva, fiind imobil vechi, asociatul nu mai achita imobilulul ci solicitata compensarea facturii pe imobil cu datoria societatii catre el. Este corect?

2) doua societati comerciale, A si B, platitoare de tva, ce au acelasi asociat deci sunt parti afiliate, doaresc sa vanda un imobil detinut de societatea A catre societatea B. la achizitionarea imobilului nu s-a dedus tva, prin urmare vanzarea se face fara tva conform art 292 alin2 lit f din condul fiscal?

in ambele situatii vorbim de valoarea de piata confirmata printr-o evaluare a imobilului, fiind parti afiliate asa se procedeaza.

Va rog sa imi spuneti daca sunt corecte cele doua variante. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 21:30, 9 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Este corect , fiind imobil vechi este scutit de TVA ( factura se emite fara TVA ) si la notar se face darea in plata ( trecerea de la firma la asociat a imobilului ) .

2 Daca imobilul e vechi cf art 292 alin 2 lit f , atunci se vinde fara TVA de la A la B . Daca nu e vechi atunci factura se va face cu taxare inversa cf art 331.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare datorii reciproce intre asociat si societate MuscaAnca MuscaAnca O societate comerciala, are de restituit asociatului un imprumut in suma de 20 000 euro. Societatea si-a diminuat activitatea dar are in patrimoniu un imobil ... (vezi toată discuția)
O societate platitoare de tva doreste sa vanda 2 imobile vechi. ana.infoserv ana.infoserv O societate platitoare de tva doreste sa vanda 2 imobile vechi (anul 1956) unei alte societati platitoare de tva. La vanzare se va aplica taxare inversa ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu sau fara tva deacroxana deacroxana Conform Codului Fiscal un apartament este considerat nou pana la data primei ocupari. De aici ar rezulta ca daca pe urma vrem sa vindem apartamentul se poate ... (vezi toată discuția)