avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA vanzare apartament cu sau fara TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

vanzare apartament cu sau fara TVA

Conform Codului Fiscal un apartament este considerat nou pana la data primei ocupari. De aici ar rezulta ca daca pe urma vrem sa vindem apartamentul se poate considera ca vechi, si deci se poate vinde fara TVA.
Am interpretat corect CF?
Totodata daca vrei sa vinzi un apartament trebuie notificate Finantele in legatura cu modul de facturare, cu sau fara TVA?
Cel mai recent răspuns: deacroxana , utilizator 08:59, 11 Noiembrie 2010
Discutam de o persoana juridica sau fizica?
Daca sunteti platitoare de TVA ,sigur ca pe fact veti mentiona TVA-ul nu?
Fiti mai explicita in ceea ce priveste dobanditorul imobilului ,este societate com ,persoana fizica autorizata ,etc?
daca un apartament este prima data ocupat in 2010, incepand cu 1 ian. 2012 acesta poate fi vandut in regim de scutire, in conformitate cu prevederile art. 141, alin 2, lit. f) din codul fiscal
daca dupa aceasta data, nu se opteaza pentru taxarea operatiunii prin notificarea depusa la mfinante, persoana care a avut drept de deducere a tva la achizitia imobilului va fi obligata la ajustarea acesteia cf art. 149 din codul fiscal, returnand statului taxa dedusa proportional cu perioada ramasa pana la expirarea acesteia (20 de ani)

asa ca daca v-ati gandit ca puteti vinde un apartament de pe firma pe persoana fizica fara tva, nu e chiar asa simpla treaba :)
Deci care e situatia ... am doua firma cu doua cazuri...
1. Firma doreste sa vanda 50 de apartamente dintr-o cladire pe care a realizat-o in regie proprie. Majoritatea clientilor sunt persoane fizice. Acestea fiind apartamente noi este clar ca facturile vor fi cu tva, fie 24% fie 5% care indeplinesc conditiile. Pentru a vinde cu 5% trebuie ca cumparatorul sa dea o declaratie pe proprie raspundere cum ca indeplineste conditiile?
2. Firma are in patrimoniu o casa achizitionata in anul 2003. Sa inteleg astfel: daca nu a dedus tva la achizitia ei, poate sa o vanda fara tva si fara ajustare. Daca a dedus tva la achizitia ei poate sa o vanda fara tva dar trebuie ajustare. Iar datorita faptului ca achizitia a fost inainte de data aderarii perioada de ajustare de 5 ani a expirat in 2008 si nu mai e nevoie de ajustare oricum.
Iar daca cladirea e achizitionata dupa data aderarii perioada de ajustare e de 20 de ani.
Notificare la finante trebuie depusa doar daca crem sa facturam cu tva o operatiune ce se poate factura fara tva.

Am priceput?:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comercial-ajustare tva smandy smandy am 3 situatii la 3 societati 1.cladirea e achizitionata in 02.2005 de la o alta societate cu TVA in 01.2006 vinde o parte din cladire cu TVA in 01.2007 ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare imobil art 141 (2) f Olivia Nedelcea Olivia Nedelcea SRL platitor de TVA Hala+teren achizitionata in 2003, tva dedus, folosita pana in 2007 si inchiriata pana in prezent cu tva. Reevaluare la dec.2008. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament - regim tva NeliDede NeliDede Buna ziua, Am o problema,daca ma poate ajuta cineva O societate detine 2 apartamente , pe care acum doreste sa le vanda. 1)Societatea este platitoare de ... (vezi toată discuția)