avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare imobil de pe persoana juridica pe persoana ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica

Buna ziua,

Intentionez sa achizitionez un imobil nou pe persoana juridica platitoare de TVA. Am inteles ca vanzatorul poate sa faca factura cu taxare inversa, adica nu voi plati TVA-ul in valoare de 5%.

1. Daca voi inchiria imobilul, va trebui sa facturez cu TVA 19% catre chirias ? Este nevoie de un anumit cod CAEN pentru a efectua aceasta facturare ?

2. La vanzarea imobilului peste 3 ani (deci vechi) catre o PF, cu ce valoare TVA se va factura ?

3. La inchiderea firmei, fiind administrator si unic asociat, cum ar ajunge imobilul in proprietatea mea, ce taxe vor fi atunci ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 16:06, 12 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. La inchiriere se poate factura cu TVA 0 dar va trebui ajustare a TVA din taxareea inversa ( adica platiti TVA -ul desus la achizitie prin taxare inversa ) . Asa ca mai bine facturati cu TVA 19% dar va trebui sa depuneti la ANAF o notificare pt ca optati pentru inchiriere in regim de taxare . ( by default chiria e scutita de TVA cf art 292 alin 2 lit e din Codul Fiscal ) .
Ar trebui sa aveti codul CAEN 6820 - Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate activat ca si cod secundar .

2. La vanzarea peste 3 ani desi e vechi imobilul daca il vindeti fara TVA va tebui ajustarea TVA la suma de 17/20 din TVA dedus la achizitie prin taxare inversa .
Daca il vindeti cu 5% sau 19% nu va trebui ajustrarea facuta.

3. La inchiderea firmei , se va vinde catre asociat cu 5% sau 19% sau in regim de scutiire dar va trebui facuta ajustarea TVA la perioada ramasa pana la 20 ani .
Ex : daca se inchide firma dupa 15 ani ......se va ajusta 5/20 din suma dedusa.
3. Dupa vindere, banii vor ajunge tot in firma. Acestia se vor impoza, corect ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da se vor impozita cu 1% daca e micro SRL sau cu 16% la profit daca e cu impozit pe profit . Iar cand se scot banii din firma se va plati impozit pe dividende 8% de la anul ( daca nu aveti creditare de firma in SRL ca si asociat ) .
Got it. Multumesc
Mai bine scot acum dividentele, achit 5%, cumpar direct pe PF achitand 5% TVA, deci 10% in total. Si nu ma mai complic cu imobilul pe persoana juridica deoarece in final tot la mine ca PF va ajunge, probabil cu mai multe taxe (8+1+ajustarea TVA).
Corect ! Si eu asa as proceda :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o societate ... danab74 danab74 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: o societate platitoare de tva achizitioneaza in noiembrie 2021 cu taxare inversa o constructie noua, ... (vezi toată discuția)
Vanzare spatiu egivandor egivandor Buna ziua!Firma are in proprietate un spatiu comercial pentru care am gasit cumparator persoana fizica.Firma este in inactivitate temporara din 2015,am fost ... (vezi toată discuția)
Se plateste tva? officeaviconta officeaviconta 1. Casa achizitionata pe firma cu taxare inversa prin contract de vanzare-cumparare. In iulie 2023 se implinesc 5 ani de la achizitie. In cazul vanzarii/darii ... (vezi toată discuția)