avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare spatiu
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare spatiu

Buna ziua!Firma are in proprietate un spatiu comercial pentru care am gasit cumparator persoana fizica.Firma este in inactivitate temporara din 2015,am fost platitor de TVA.Reactivez firma ca sa pot sa vand spatiul si sa trec apoi la lichidare voluntara.Intrebarea este daca la vanzarea spatiului,care este constructie veche eliberez factura cu TVA sau nu?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: egivandor , utilizator 13:40, 23 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Aveti 2 variante:

- regimul de scutire fara drept de deducere (tva 0%)
Insa atentie, acest regim impune vanzatorului ajustarea negativa a sumei TVA deduse initial daca bunul imobil se afla in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani;

- in regimul de taxare cu tva (19%), dupa depunerea unei notificari la organul fiscal competent.

Vanzatorul va factura cu tva (adica trebuie sa va reobtineti codul de tva),nu va ajusta TVA dedusa initial in situatia in care cumparatorul este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal. Se aplica taxarea inversa.
Inteleg ca vindeti unei persoane fizice, fara cod de tva, deci ar ramane varianta 1.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2018
Constantin Vera, Contabil
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxare inversa vanzare cladiri Sfedu Sfedu Rugamintea mea este sa imi spuneti daca regimul de taxare inversa in cazul vanzarii unei cladiri, este considerat, din punct de vedere legislativ, o operatiune ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica PNicusor PNicusor Buna ziua, Intentionez sa achizitionez un imobil nou pe persoana juridica platitoare de TVA. Am inteles ca vanzatorul poate sa faca factura cu taxare ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)