avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit CAS + penalitati
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit CAS + penalitati

Buna ziua!

Pentru inceput doresc sa multumesc tuturor celor care fac posibila existenta acest forum. Este de mare ajutor celor care se pierd in multitudinea de legi, reguli si reglementari.

Doresc sa prezint problema pe care o am in speranta ca voi gasi un raspuns.
In jurul anului 2007, copil fiind (17 ani) jucam fotbal la o echipa din oras. Pentru a primii putinii bani care conducatorii i-au promis, am semnat o conventie civila. Nestiind ce este exact acea foaie ( crezand ca e doar o formalitate prin care primim banii), am semnat ( nu mai retin daca eu sau un parinte) si apoi am continuat munca in iarba.

Peste ani, mai exact anul trecut ( trecand aprox. 6 ani de la semnarea actului) primesc acasa o scrisoare de la Finante in care scrie ca voi fi EXECUTAT SILIT daca nu platesc suma de 400 lei (dat. la C.A.S) + 400 lei penalizari. Era prima scrisoare de acest gen. Fara o alta notificare in prealabil.

Dupa cercetari si intrebari in stanga si in dreapta, am aflat ca semnand conventia civila, urma sa primesc banii insa din care ar fi trebuit sa merg personal sa platesc impozitele si taxele aferente. Avand in vedere varsta si de aici si lipsa de cunostinte, colaborata cu rea intentia conducatorilor de club, de a nu ne spune ca din banii respectivi trebuie sa platim impozite, toate acestea au reusit sa ma faca dator la stat. Stiu, nerespectarea legii nu te absoalva de vina.

Gandindu-ma ca nu este normal sa te execute silit, fara sa fi anuntat inainte de datoria pe care o ai, prin urmare, nerespectand procedurile, am apelat la un consilier juridic, care a acceptat sa se ocupe de problema executarii silite.
Acesta a reusit sa anuleze aceasta hotarare( doar executarea, nu si datoria). Insa de la scrisoarea primita in care tribunalul anunta acest lucuru ( sosita in toamna anului trecut) si pana acum, nu am mai primit nimic de la tribunal. In schimb am primit de la finante, o alta " felicitare" ( DECIZIE ref. la obligatiile de plata accesorii )in care ma anunta ca am de plata 45 lei, contrib. de asigurari de sanatate din cauza ca am avut venituri din activ independente.
Am mers la finante sa ma lamureasca ascupra activitatiilor ce le-am desfasurat ( crezand ca poate e vorba de alt contract), si mi-au spus ca ei nu detin aceasta inf, dar ca am o ramasita de plata de 400 lei + 400 penalizari... atunci mi-am dat seama ca e vorba de acelasi contract / conventie civila de acum 6-7 ani.

Incercand sa inchei, constat urm:
- datoria continua sa existe generand noi penalitati
- nici la momentul actual nu am primit o instiintare de plata, asa cum se face in mod normal

Nelamuriri:

- este normal sa platesc penalizarile pe toti acesti ani, daca eu nu am fost instiintat de datoria pe care o am?
- Este normal sa primesc in continuare instiintari ca tocmai am mai primit o penalizare ( de ex cei 45 lei), fara sa spuna absolut nimic altceva pe acea foaie, nici o suma, nici activitate, nimic ( ca sa o pot considera ca mult asteptata, "instiintare" ?
- este posibil sa se prescrie acesta datorie?
-daca da, cand?
- din ce motive ( daca exista) se poate anula prescrierea?
- este posibil sa platesc doar datoria propriu zisa( 400 lei) pentru a nu mai genera penalizare, si restul penalitatilor cand pot?
- ce recomandati sa fac?

Imi cer scuze pentru aceasta lunga postare, insa am incercat sa redau cat mai exact problema. Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
AkaSoso, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 21:17, 1 Aprilie 2014
este normal sa platesc penalizarile pe toti acesti ani, daca eu nu am fost instiintat de datoria pe care o am?
Nu... dar asta e statul roman. Nu scrie nicaieri ca e obligat sa te informeze personal( afisarea la sediul anaf este o instiintare; este vina ta ca nu ai mai trecut pe la ei sa te uiti pe pereti sa vezi ca ai de plata.....)

- Este normal sa primesc in continuare instiintari ca tocmai am mai primit o penalizare ( de ex cei 45 lei), fara sa spuna absolut nimic altceva pe acea foaie, nici o suma, nici activitate, nimic ( ca sa o pot considera ca mult asteptata, "instiintare" ?
Raspunsul... cam la fel ca cel de sus...

- este posibil sa se prescrie acesta datorie?
teoretic da. practic nu...

-daca da, cand?
- din ce motive ( daca exista) se poate anula prescrierea?
Cf legii daca 5 ani nu te notifica dsp datorie, datoria se prescrie...dar au ei grija ca dupa 4 ani si 11 luni sa ti mai trimita o foaie si iar incep cei 5 ani....

- este posibil sa platesc doar datoria propriu zisa( 400 lei) pentru a nu mai genera penalizare, si restul penalitatilor cand pot?
Este chiar recomandat
Platiti datoria si mergeti la ei sa ii intrebati( eventual sa va dea o foaie cu cat aveti de plata - in ea sa apara doar ca aveti penalitati)

- ce recomandati sa fac?
Sa faceti un efort si sa i platiti. Cu statul nu prea e de joaca. Nu au haz....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea amenzilor stedan stedan buna ziua . numele meu este stefan si am o intrebare care nu stie nimeni sa ma lamureasca? am amenzi de circulatie din 2004 pana in prezent in val de cca ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere amenzi sabrina__cr sabrina__cr Cunostiinta are ameniz d e 300.000 lei ultima primita in 2010 nu are bunuri sau loc dee munca de pe urma caruia sa ii poata f retinuta o anume suma ... (vezi toată discuția)
Executare silita, datorii la banci si kruk m_m m_m Buna ziua, Soacra mea a facut cateva imprumuturi pe vremurile cand se dadeau credite cu inconstienta si cum era de asteptat, dupa ce a iesit la pensie nu a ... (vezi toată discuția)