avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Am doua probleme legate de indemnizatia crestere copil:
1. Am primit instiintare de la DPIJ ca in 3 luni ale anului 2010 (aprilie - iunie) am primit necuvenit indemnizatia crestere copil.Am verificat sa vad care ar putea fi motivele acestei instiintari si am ajuns la conclizia ca datoita unor venituri din asigurari (contract de comision) trebuie sa returnez aceasta indemnizatie. Intrebarea este: daca eu nu am inclus in baza veniturilor nete veniturile din asigurari (baza indemnizatiei fiind stabiulita doar pe baza venituriilor salariale) exista posibilitatea sa contest aceasta decizie? Si am sanse de anulare a ei?
2. In perioada 2010 incapand cu luna iunie (daca nu ma inseala memoria) procentul de indemnizatie a fost redus de la 85% ;la 70 sau 75%, reducandu-se atunci si suma primita de mine. Ulterior legea a fost modificata si procentul a crescut din nou la 85%, dar suma primita de mine nu a fost majorata conform legii. Mentionez ca eu am stat in concediu crestere copil de pe 08.03.2010 pana pe 06.01.2012. Exista sanse de recalculare a indemnizatiei?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: alinaserban84 , utilizator 18:02, 9 Aprilie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

2. - Venitul provenit din comisioane asigurari este un venit profesional supus impozitarii.
- Chiar daca acest venit nu a fost luat in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) el este un venit incasat in timpul CCC iar legea nu prevede ceea ce spuneti dvs.

3. Pentru celalta intrebare luati legatura cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnziatia pentru CCC.
Multumesc frumos!
Revin cu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva. Se poate face o cerere pentru includerea veniturilor din asigurari in baza de calcul a indemnizatiei? Adica o recalculare a indemnizatie din perioada 2010 - 2012?
La intrebarea nr. 2, am intrebat la directia de asistenta sociala si procentul a fost redus pana in octombrie 2012, deci eu numai intru in calcul, dar pentru mamicile care au prins acea perioada, ar trebuii sa stie ca incepand cu octombrie 2012 atr fi trebuit sa li se majoreze indemnizatia la 85% din venituri.
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
alinaserban84, utilizator
Tot la AJPIS trebuie sa intrebati daca se poate recalcula indemnizatia pentru CCC dupa atata timp.
Da, as vrea sa intreb informata, pentru ca sunt sigura ca ei vor spun ca nu....

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatia de crestere a copilului marinus_tl marinus_tl buna ziua ,asi vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia,incepind cu 27.09.2012 sunt in concediu de crestere a copilului .Nu am primit inca decizia dar am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc si venituri din arenda Alinaes Alinaes Buna ziua Am o intrebare legata de indemnizatia pentru CCC. Am pamant dat in arenda de cativa ani. Intrebarea mea este daca veniturile din arenda se iau in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil marita la 85% manearoxy manearoxy Va rog sa ma ajutati! Daca am nascut in luna august 2012, din ce luna beneficiez de indemnizatie marita la 85%? Mentionez ca am primit prin posta decizia de ... (vezi toată discuția)