avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului

Lucrez intr-o intreprindere ce detine aproximativ 1700-1800 de angajati si fac parte din Consiliul reprezentantilor salariatilor. As dori sa stiu daca fisa postului unei persoane trebuie sa cuprinda toate atributiile pe care operatorul urmeaza sa le efectueze si daca este corect ca in fisa postului sa fie trecuta replica "sa duca la indeplinire toate task-urile(sarcinile) aduse la cunostinta de superiorul direct, verbal sau in scris".
Cel mai recent răspuns: haragascosmina , utilizator 20:03, 8 Mai 2014
Buna dimineata.
"sa duca la indeplinire toate sarcinile conform atributiilor din contractului individual de munca si colectiv (daca exista pe ramura)cat si regulamentului de ordine interioara ".Vorbele nu se pun la dosar......
Cu respect,Alexa...
Da, conform legislatiei in vigoare, fisa trebuie sa cuprinda toate aspectele si sarcinile de lucru, putand trece si acele precizari la care faceti referire, dar numai in cazul in care cel ce ocupa acea pozitie este si el de acord.

În conformitate cu legislaţia actuală, mai exact art. 17 alin. (3) lit. d din Codul Muncii, oferta de angajare trimisă de angajator va avea în cuprins şi fişa postului pentru poziţia cuprinsă în ofertă. Astfel se poate considera că şi fişa postului poate fi negociată de cele două părţi. Totodată, fişa postului nu poate fi modificată, în mod unilateral, de angajator pe parcursul angajării, o astfel de modificare necesitând acordul părţilor şi face obiectul unui act adiţional la contractul individual de muncă, în conformitate cu prevederile art. 17 alin (5) din Codul Muncii.


Legislatia actuala nu ofera un model-cadru al unei fise de post care sa fie general valabil, exceptand unele categorii de salariati din sectorului public.
Va trebui sa adaptati, discutand si aproband, de comun acord, ambele parti, prin negociere, continutul fisei fiecarui post in parte, trecand continutul intr-o asa zisa anexa ce va face parte integranta, ca anexa, la contractul individial de munca (CIM).

Fişa postului reprezintă anexa la contractul individual de muncă al unui salariat în care sunt cuprinse competenţele, responsabilităţile, atribuţiile si sarcinile de serviciu proprii funcţiei pe care o deţine salariatul.


Fisa postului ar trebui sa contina, aproximativ, urmatoarele :

- Elemente privind identificarea postului: denumirea postului, relaţia cu alte posturi din cadrul societăţii şi scopul postului;
- Cerinţe specifice pentru ocuparea postului: pregătirea (studiile necesare în vederea deţinerii postului respectiv), eventuale limbi străine şi nivelul lor de cunoaştere, cunoştinţe de operare pe calculator şi nivelul acestora, abilităţi, calităţi, aptitudini necesare, experienţă şi, în cazul posturilor de management, competenţa de conducere;
- Atribuţiile postului: descrierea activităţilor şi responsabilităţilor corespunzătoare postului;
- Indicaţii privind persoana care a întocmit şi/sau avizat fişa de post;
- Semnătura salariatului şi data semnării – dovadă că acesta a luat la cunoştinţă prevederile fişei.


Astfel puteti adapta si trece aproape orice in fisa postului atata timp cat si cealalta parte este de acord, apeland si la bun simt dar si la sentimente umane, fara o impovarare ilegala si inumana a indatoririlor ce ar trebui executate de cel ce va ocupa o anume pozitie in societatea respectiva.
Nu exista niciun text de lege care sa cuprinda ce contine o fisa a postului.

Acea mentiune din fisa postului poate fi semnata sub rezerva legalitatii acelor dispzitii si care sunt in concordanta cu postul ocupat.
Am refacut fisele de post pt fiecare post. In acest caz, pt angajatii care au deja la dosar varianta primei fise de post, le mai pun si aceasta varianta? Sau e ok si cu acea prima varianta? Nu e nici o problema la un eventual control ITM, ca unii au o varianta si altii alta? Mai exact, de fiecare data cand actualizam fisa postului (la unele nu am facut mari modificari, decat de aspect) trebuie sa o dam angajatului sa o semneze si sa o punem la dosarul lui?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului mihaela2004 mihaela2004 Buna ziua, Situatia mea: C.I.M incheiat in ianuarie, insa fisa postului primita in mai, fara sa fie semnata si stampilata de catre un reprezentant al ... (vezi toată discuția)
Fisa postului-conform pregatirii dana1975 dana1975 M-am angajat acum cateva luni la o unitate pe un post de economist. In fisa postului pe langa atributiile specifice postului mi s-a specificat ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Fisa postului vera_o vera_o Buna ziua, As dori informatii referitoare la fisa postului si anume? Care lege/articol reglementeaza prevederile une fisi a postului? Este obligatorie ... (vezi toată discuția)