avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concentrare / mobilizare 2014
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concentrare / mobilizare 2014

Am o intrebare legata de aceasta actiune a statului roman , care deja se desfasoara . Prevede legea ca rezervistii chemati la mobilizare daca au statut de salariati , vor primi pe perioada concentrarii drepturile normale ca salarii, asigurari sociale ,etc. Intrebarea mea este ce se intampla cu cei liber-profesionisti , care desfasoara o activitate independenta ? Ce drepturi au ? Toti particularii fug dupa clienti , dupa bani , nu este o regularitate a veniturilor in aceste cazuri . Ce se intampla cu acestia ? Legea nu spune nimic in aceste cazuri. Inseamna ca statul nu are de platit nimic celor aflati in cazurile de intreprinzator particular , cazuri care sunt cel mai tare "frecate" de toate autoritatile .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 16 Mai 2014
Si eu am aceeasi intrebare, ba mai mult, pentru orice salariat, legea 446/2006 actualizata prevede pastrarea locului de munca prin suspendarea acestuia, dar, cel mobilizat cum va incasa drepturi salariale de la stat, cum isi va plati, de exemplu, creditele ipotecare (sau in acest caz banca e indreptatita sa-l lase pe cel mobilizat pe drumuri..?!)? Ce fel de protectie sociala asigura statul familiei ramase acasa, banca ar fi indreptatita sa ia din salariul coplatitorului familiei...? In contractele bancare este prevazuta clauza de forta majora in care este specificata starea de razboi, dar nici un cuvant despre mobilizare, stare de asediu, stare de urgenta, calamitati naturale...Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Deducem din mesajele de aici , ca nimeni nu are un raspuns legal la ceea ce am intrebat . Dupa 21 de zile de cand am postat aceasta problema , nu exista nici un raspuns , adica legea are lacune imense in reglementarea acestor situatii . Am intrebat acelasi lucru pe site-ul Ministerului Apararii si drept raspuns mi s-a spus sa trimit datele complete de identificare , de parca nu este o problema generala , care poate privi foarte multa lume avand in vedere ca dintre privati , cei mai multi au forme de organizare tip . PFA .I.I. , etc.

La fel o alta problema , ca sa divagam de la subiect , prevede ca tinerii pana la 30 de ani sa plateasca niste RCA-uri enorme (3500-4700 lei/an) , o tampenie de altfel tolerata cu bunastiinta de satul roman . Comparand cu realitatea , ar fi ca intr-o familie in care tatal isi omoara proprii copii , exemplu care reflecta fidel realitatea de pe piata asigurarilor . Astfel tinerii sunt obligati-fortati sa gandeasca la variante de ocolire a legii , contracte de comodat , inscrierea pe numele bunicului, etc. , adica de tineri sunt pusi sa gaseasca posibilitati de eludare a legii , pregatindu-se de chestii mai mari la varste mai mari .

Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Mai nou pe datele de 2-3-4 iunie se procedeaza la un exercitiu de mobilizare cu efectuare plus instruire . Cel putin asa spune presa .
1. Consultantii care participa la discutii in forum o fac voluntar, fara a fi motivati in vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nu va putem garanta un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.

2. Referitor la o mobilizare in iunie 2014 va pot spune ca, pana in prezent nu s-a emis niciun act normativ , in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Militar trecut in rezerva prin demisie madalinavaleria madalinavaleria Buna ziua, Imi puteti spune va rog daca sunt militar trecut in rezerva prin demisie si in momentul de fata lucrez in privat, pot fi chemat la o mobilizare ... (vezi toată discuția)
Legea 446/2006-pregatirea populatiei pentru apararea patriei carmen bodeanu carmen bodeanu Tinerii cu vîrste intre 22-35 ani,care nu au efectuat nici o pregatire militara,pot fi incorporati(mobilizati)? -si daca da, in ce calitate(rezervist sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , am statutul de rezervist , si presupunand ca apare ... Asociativ Asociativ Buna ziua , Am statutul de rezervist , si presupunand ca apare stare de mobilizare sau de razboi si voi fi chemat de autoritati , cum se procedeaza cu ... (vezi toată discuția)