avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate iesi la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate iesi la pensie

Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva sa ma lamureasca: cata vechime totala in munca (stagiu de cotizare) i se considera fratelui meu sicand poate sa se pensioneze pt. limita de varsta sau anticipata, avand in vedere ca: s-a nascut in 8 iulie 1958, a inceput activitatea in 1 iulie 1975, deci, pana in momentul de fata are vechime efectiva (stagiu de cotizare) 38 ani si 9 luni, iar in perioada 1977 - 1990 are lucrati 13 ani si 2 luni in grupa 1 de munca. Multumesc mult pentru ajutor si va doresc toate cele bune :)
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 14:05, 1 Aprilie 2014
1. Pentru un barbat nascut in iulie 1958 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru anii lucrati in gr. I de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 6 ani si 6 luni (65/0 - 6/6 = 58 de ani si 6 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 6 luni (38/9 + 6/6 = 45 de ani si 3 luni).

3. Poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 58 de ani si 6 luni, in ianuarie 2017.

4. De pensia anticipata sau pensie anticipata partiala poate beneficia la varsta de 60 de ani dar nu mai este cazul deoarece atunci este deja pensionat pentru limita de varsta.
Multmesc f. mult domnule Valeriu, ca de obicei un raspuns profesionist. Apreciez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare catalinaelenavochita catalinaelenavochita mama mea e nascuta in August 1961, activez in campul muncii de 32 de ani. Varsta standard de pensionare este 62 ani si 1 luna. Are grupa a II-a care-i reduce ... (vezi toată discuția)
Pensionarea anticipata Florenta30 Florenta30 va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la pensie anticipata ( la 30.11.2014)avand in vedere urmatoarele date : data nasterii 30.09.1958, data activitatii ... (vezi toată discuția)