avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Corect nu este, dar legal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Corect nu este, dar legal?

buna ziua
intr-o unitate cu 40 salariati,are loc(cu o intarziere de o luna!),alegerea reprezentantului salariatilor.Fostul reprezentant,profitand de o sedinta de luna comunica si desfasurarea alegerilor reprezentantilor pentru urmatoarea perioada.
Dar,surpriza!Deschiderea sedintei este facuta de conducatorul unitatii,care decide ca votul sa fie deschis si participa la sedinta impreuna cu membrii consiliului de conducere in calitate de salariati!Deoarece reprezentantul trebuie sa fie ales cu jumatate +unu din total salariati,am intrebat cum isi exprima optiunea cei care nu sunt prezenti?Nu am primit raspunsul deschis,dar de fapt exista un convocator deja semnat care tinea loc cred si ca act de prezenta!
Ca sa intelegeti mai bine,acest reprezentant este in fapt un protejat al conducerii,beneficiind in anii din urma de spor si salar mult ridicat fata de munca depusa ,-si celilalti salariati.Mai mult,cu cateva zile s-a pensionat de drept iar conducerea i-a prelungit contractul in cadrul unitatii.O sa spuneti?de ce l-ati ales?Pai cu cateva persoane nu se face....dreptate! La noi in unitate sunt doua categorii mari de personal:muncitori care in situatia actuala generala se tem sa nu-si piarda serviciul si nici nu prea inteleg decat ca trebuie sa ridice mana,si o alta categorie de formata din persoane care au un salar foarte bun ""facand frumos""si care sunt constiente ca nicaieri nu ar mai beneficia de asemenea bunastare! Si o farama de 4-5 salariati care si-au permis sa-si exprime punctul de vedere si sa-si arate verticalitatea,pentru asta au primit munca cat incape,si un salar bineinteles de 2-3 ori mai mic!
Ce pasi legali se pot face pentru a scutura un pic aceasta "clica"si nepotisme?
dar inainte de toate,e normal ca la sedinta ce a avut loc sa participe partea cu care se face negocierea,respectiv conducerea?Nu am gasit nimic clar din punct de vedere legal,poate m-a indrumati! Multam
Cel mai recent răspuns: TEREC ANDREI , utilizator 15:08, 2 Aprilie 2014
Daca considerati ca alegerea reprezentantului salariatilor nu a fost corecta o puteti contesta in instanta.
In ce priveste celelalte probleme, puteti actiona doar conform RI sau CCM din unitate. Daca acestea nu prevad aceste aspecte, nu cred ca aveti vreo parghie legala in acest sens.
MULTUMESC
dar pentru a actiona in instanta ar trebui sa invoc temeiul legal,ori e greu sa probez presiunea exercitata atata timp cat membrii conducerii care sunt parte la negociere au fost in sala si au participat la alegeri!Acest aspect mi se pare ciudat :ei participa in calitate de salariati la sedinta,dar la negociere sunt cealalta parte de dialog!Asta nu stiu:era legal sa participe influientand astfel alegerile corecte?cu atat mai mult cat votul nu a fost secret si deschis!
poate fi facuta contestatia doar de cateva persoane?Daca votul ar fi fost secret altfel era situatia!Dar in situatia prezentata cred ca va imaginati presiunea si influienta !
Persoana juridica nu poate face parte din sindicat (nu este membru); participarea la sedinta este imorala, dar legala. Cercetati CCM daca aveti, iar daca nu Legea Dialogului social (Legea 62/2011), acolo sunt prevazute sanctiuni pentru implicarea angajatorului in treburile sindicatului.
Pe de alta parte cercetati statutul sindicatului unde trebuie sa fie prevazut modul de organizare a alegerilor (vot liber, vot secret etc).
Puteti contesta alegerile la judecatorie daca detine dovezi care sa va ajute in acest sens si daca aveti sustinere (degeaba obtineti anularea daca alegerile se reiau si iese tot asa...).
Tot in statut trebuie sa existe prevederi legate de modul de pierdere a functiilor membrilor alesi in organele de conducere (probabil este prevazut ca, daca 2/3 dintre membrii contesta si voteaza demiterea conducerii sindicatului, aceasta este demisa si se organizeaza alegeri).
Din pacate, ceea ce ati descris se practica in unele locuri inca, pe de o parte fiindca oamenii nu mai cred in sindicat vazand la TV lideri cu milioane de euro si functii de ministri/senatori etc, iar pe de alta parte de teama fata de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie munca,negocierea ccm samir69 samir69 Ce se intimpla daca la nivel de unitate(are trei puncte de lucru in doua orase) sindicatele, in numar de trei, nu sunt reprezentative si nici afiliate la o ... (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca gab11 gab11 Buna seara, Compania la care sunt angajat are un contract colectiv de munca (CCM) care nu a mai fost modificat in ultimii doi ani. M-am adresat sindicatului ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate Alina Pene Alina Pene Administratorul poate face parte din comisia de negociere a CCM la nivel de unitate? Nr. reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie egal cu nr. membrilor ... (vezi toată discuția)