avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Contestare a hotararii adunarii creditorilor - Tertii
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Contestare a hotararii adunarii creditorilor - Tertii

Poate o terta persoana sa faca o contestare a hotararii adunarii creditorilor?Daca da in ce cazuri?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:56, 5 Aprilie 2014
"Terta persoana" ... in sens de penitus extranei sau de habentes causam? Mai bine ne spuneti in ce calitate si pentru ce vrea "terta persoana" sa faca contestatia si apoi incercam sa vedem care este situatia si daca putem sa va ajutam.




mihaigiu a scris:
Daca da in ce cazuri?

Intrebarile acestea care vizeaza un raspuns de sfera generala, in care mai apoi sa incercati dvs. sa identificati o situatie particulara, nu sunt foarte eficiente. Sincer.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
trandafir2, moderator
Va explic mai bine situatia:
Lichidatorul de o firma in insolventa a facut o adunare creditorilor in care ca ordinul de zi era prevazut vanzare directa, a utilajelor de proprietatea sa, la o firma X care a oferit 10.000 Lei ca pret de cumparare a utilajelor. Inainte de aceasta convocare o alta firma Y (terta) a oferit un pret mai mare de cumparare (20.000 lei). Creditorii majoritari au votat pentru vanzare directa la firma X pe suma de 10.000 lei. In acest caz firma Y (terta) poate face contestatie la acesta hotararea adunari creditorilor considerand ca a propus si depus la sediul Lichidatorul o oferta mai mare? Daca da in baza care art. de Legea?
Desi conform ART. 116 (Legea insolventei)
(1) Lichidarea bunurilor din averea debitorului va fi efectuată de lichidator sub controlul judecătorului-sindic. Pentru maximizarea valorii averii debitorului, lichidatorul va face toate demersurile de expunere pe piaţă, într-o formă adecvată, a acestora, cheltuielile de publicitate fiind suportate din averea debitorului.
...totusi din jurisprudenta reiese ca:
Din economia Legii nr. 85/2006 rezultă că adunarea creditorilor este liberă să decidă dacă acceptă sau nu o anumită ofertă de cumpărare formulată de o persoană interesată, iar practicianul desemnat de judecătorul-sindic nu are altă variantă decât să se conformeze hotărârii adunării generale a creditorilor, chiar dacă decizia respectivă poate fi una neeconomicoasă, poate chiar păguboasă, hotărârea creditorilor neputând fi cenzurată de instanţă, fiind una de oportunitate, art. 14 prevăzând că hotărârea adunării creditorilor poate fi desfiinţată de judecătorul-sindic numai pentru motive de nelegalitate.

Cu alte cuvinte, daca creditorii decid sa valorifice bunurile debitorului in detrimentul lor, ei sunt liberi sa o faca. Eu inteleg ce se intampla acolo (adica favorizarea nejustificata a unui ofertant), dar dupa cum vedeti dpdv a legii civile nu este nicio interdictie, probabil (nu stiu, zic), probabil ca dpdv a legii penale s-ar putea sa fie o magarie acolo.
Si daca in caz in care nu a fost respectat regulament de vanzare?
In acest caz introduceti o actiune in contestare sau in anulare a actelor de vanzare/cumparare a activelor debitorului falimentar, intrucat lichidatorul nu a respectat formalitatile regulamentului de desfasurare a vânzării directe (sau la licitaţie),

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii bunuri de la o firma in faliment alexandrapetrescu alexandrapetrescu Buna ziua, Care este procedura cea mai simpla prin care pot cumpara bunurile fixe si mobile ale unei firme aflate in faliment? Multumesc (vezi toată discuția)
Dezvoltator imobiliar in insolventa michil michil Buna ziua, Un dezvoltator imobiliar intrat in insolventa iar creditori inscrisi la masa credala sunt de doua categorii,unii care au promisiuni de vanzare ... (vezi toată discuția)
Recuzare lichidator dianamaria dianamaria Buna seara, as vrea sa stiu in ce conditii pot recuza un lichidator intr-un dosar de insolventa in care sunt creditor, tinand cont ca am alte litigii pe rol ... (vezi toată discuția)