avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Scutire plata contributii somaj pentru PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Scutire plata contributii somaj pentru PFA

Buna ziua,

Mi-am infiintat recent un PFA; dupa ce am ridicat actele de la ORC a urmat sa ma inregistrez la finante, dar intre timp am auzit ca, in cazul in care, as fii angajat (cu minim 1-2 ore) nu voi mai fi obligat sa platesc contributiile la somaj, insa "tipele" de la ghiseele de la finante mi-au spus ca pentru a nu mai plati contributiile la somaj trebuie sa fiu angajat cu norma intreaga (adica 8 ore)... as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva in aceasta privinta.

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Adriana12dec , utilizator 18:04, 8 Mai 2014
Ati inteles gresit. Pentru pfa nu e obligatoriu sa platiti contributie la somaj, chiar daca aveti sau nu in alta parte un contract de munca valabil, cu norma intreaga sau redusa.
In schimb, ceea ce e conditionat de existenta unui alt contract de munca e contributia la pensie (cas). Daca aveti acel contract valabil, chiar si cu norma redusa, nu platiti cas.
Sa aveti in vedera ca, in momentul in care incheiati acel contract de munca si mai activati cu pfa-ul, trebuie sa depuneti D600 pentru a incepe sa platiti cas.
asa este, am creat o confuzie... ma refeream la contributia la pensie :); momentan nu am contract de munca valabil, insa vreau sa inchei un contract pt 2 ore, problema este ca maine trebuie sa ma inregistrez la finante deoarece imi expira cele 15 zile de cand am ridicat documentele de la ORC; intrebarea este daca inchei acest contract de 2 ore, dupa ce ma inregistrez la finante ca si PFA, ma mai ajuta sa nu platesc CAS? mentionez ca in momentul inregistrarii, cei de la finante imi solicita completarea formularului D600...

Va multumesc!
Depuneti la inregistrare, alaturi de D220 cu venitul estimat pentru perioada ramasa din 2014, si D600 cu venitul lunar asigurat pentru aceste luni din 2014 adica minim 804 lei/lunar.
Apoi exact in ziua cand cei de la noul loc de munca va vor completa si trimite revisalul(pentru contractul de munca), depuneti si D601 pentru a va scoate din evidenta ca platitor de cas pentru pfa.
eu am optat pentru norma de venit, are vreo importanta?
Nu.

Alte discuții în legătură

Plata contributi la pensie pentru pfa Ramona24 Ramona24 Daca PFA -ul a fost infiintat cu ianuarie 2015, trebuie pe anul 2015 in curs platita contributia de pensii sau in 2016 pentru 2015. Multumesc. (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)
Contributii pensii persoana fizica autorizata Andita2015 Andita2015 Daca la un PFA, fara angajati si neplatitor de TVA estimez venituri de 5000 si cheltuieli de 4000 lei pe anul 2015 (acestea sunt datele cu care am completat ... (vezi toată discuția)