avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie imputare restante \\"anterioare\\" ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie imputare restante "anterioare" ...

Buna ziua tuturor.

Revin cu detalii la neplacerea pe care mi-o creeaza administratia blocului unde am mostenit un apartament ... :(
Ca rememorare a situatiei : la sfarsitul lunii ianuarie - mijlocul lui februarie am achitat sumele restante ale matusii mele ( ~5200 RON ) si am facut succesiunea notariala dupa aceasta. Cu acest prilej doamna administratoare tot "batea apropouri" la ceva sume "din urma" si am zis ca la momentul potrivit sa-mi prezinte justificare si vom discuta.
La sfarsitul lunii februarie factura afisata a fost de ... 1900 RON - ~300 factura curenta + 1600 la rubrica "Alte cheltuieli".

Cand am solicitat justificari singurul act oficial prezentat a fost o factura la Colterm apoi divergentele au fost asa mari iar dansei i-au cedat nervii nemaifiind posibila discutia cat de cat constructiva. Dar ca idee - respectiva factura la Colterm pe luna ianuarie ( si care am înteles ca se plateste în februarie ) mentiona suma de 803 RON penalizari care mi-au fost imputate integral mie, asta desi la sfarsitul lunii ianuarie/începutul lunii februarie achitasem complet suma afisata la avizierul blocului ( ~5200 RON ) pentru a putea finaliza succesiunea notariala. Problema e ca suma respectiva de penalizari cumula penalizarile pe 3 luni ( ! ) plus ceva anterior din cate am calculat ( deoarece erau mentionate 3 penalizari lunare de ~125-130 RON din care nu se cumulau cele 803 totale ).

Ce pot face în situatia de fata ? Precizez ca cele 300 lei reprezentand factura curenta ( + 165 pentru luna martie le-am achitat ramanand doar cei 1600 RON în disputa ). Nici nu sunt convins ca mai era cazul sa-mi fie imputat ceva cata vreme la momentul succesiunii aveam platile facute conform tabelului afisat la avizier ...

Multumesc pentru comentarii !
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 19:33, 2 Aprilie 2014

Faceti o sesizare scrisa catre presedintele de asociatie unde relatati ca conform listei afisate in luna ianuarie ati platit restante + cheltuieli existente la aceea data .
Si cereti sa va prezinte listele de cheltuieli si listele cu restantieri de cand nu s-a mai platit si asa o sa va dati seama cum sta treaba .
Faptul ca v-a bagat factura de la Coltterm care are probabil penalizari nu sant numai penalizarile dv. ci de la intreaga asociatie .
Daca nu o scoateti la capat spuneti ca va adresati Instantei si acolo va trebui sa depuna dovezile care fac de plata suma restanta .
Multumesc de sfat - îmi confirmati ceea ce banuiam si anume ca presedintele de asociatie este persoana potrivita/responsabila conform legii. :)

Legat de penalizari am observat ( desi factura de la Colterm mi-a fost fluturata prin fata si nu am avut-o pe cea anterioara pentru comparatie :( ) ca acestia aplica penalizari de 0,1% / zi ~3 % / luna.ceea ce corespunde la o factura restanta de 4100-4200 lei ... ceea ce ma face sa banuiesc ca sursa/cauza problemei e faptul ca cineva nu a achitat nici factura anterioara la timp ( bazandu-se probabil pe faptul ca e o restantiera cam senila - matusa-mea - careia i se vor imputa penalizarile si nimeni nu o va baga în seama ). Interesant e ca doamna administratoare - pe care presedintele de asociatie tot o impinge în fata :( - mentiona ca ea "nu se duce sa plateasca la Colterm decat atunci cand strange destui bani" ... ceea ce nu-mi suna deloc normal/legal. :(

De curiozitate : cine e responsabil cu plata efectiva a facturilor si daca am dreptul ca proprietar sa cer si chitantele de plata a acestora ?
Ce pot face în continuare ( am deja o reclamatie depusa la primarie ce asteapta solutionare ) ? Sa ma deplasez cu 2 martori la presedintele de asociatie pentru a avea temei sa reclam faptul ca acesta nu ma baga în seama ? :(

Multumesc anticipat pentru orice sugestie ! :)
Totul depinde de lunile pe care sunt penalizarile Colterm (daca sunt sau nu din lunile in care matusa era restantiera) si daca matusa era singura restantiera in lunile respective (penalitatile se impart numai restantierilor, proportional cu suma restanta).

Tineti cont ca penalizarile furnizorului sunt la facturi intarziate din lunile anterioare si nu din luna emiterii facturii.

Dumneavoastra ati achitat restanta la sfarsitul lunii ianuarie deci dupa data emiterii facturii Colterm.
Chiar daca Asociatia a achitat restanta penalitatile au ramas.
Deci va trebui sa platiti partea care va revine din penalitati

Fata de cele postate ramane doar suspiciunea ca cineva a profitat de ocazie ca sa va "ciupeasca" de niste bani, dar aceasta problema o lamuriti cu presedintele Asociatiei, asa cum ati fost sfatuit.

Pai exact asta e suspiciunea mea - deoarece sunt si am fost ca principiu de acord ca exista niste penalizari pe luna respectiva ( ianuarie - care e singura care nu a fost "prinsa" în tabelul afisat la sfarsitul lunii ianuarie deoarece s-a emis dupa, de acord ) pe care e normal sa le platesc eu ca si "restanta mostenita".
Insa faptul ca suma e una net mai mare - despre care as afirma cu certitudine ca nu are cum sa fie aferenta restantelor ( în scadere ! ) unei garsoniere de 32 de m2 ... ma face sa refuz plata orbeste a sumei respective.

Apropo - daca stie cineva din Timisoara sau altundeva - daca e adevarat ca furnizorii de energie termica/apa calda emit facturile doar trimestrial ?
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
Adriantot, moderator
Plata efectiva a facturilor i revine adm. iar Comitet de bloc si cenzori au datoria sa verifice plata efectiva a facturilor , indiferent de suma adunata adm . este obligat sa verse banii catre furnizori . faptul ca nu varsa banii din incasari indiferent de suma va cauzeaza penaliti care le plateste asociatia .Adm. prin contractul incheiat cu asociatia este obligat sa verse banii nu sa cauzeze penalitai .

Nu este nevoie de martori pur si simplu depuneti o sesizare scrisa si sa va dea un nr. de inregistrare iar daca refuza trimiteti o scrisoare recomndata si pastrati chitanata ca dovada sesizarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere restanta ... IoanTM IoanTM Buna ziua ! As dori sa expun problema pe care o am : am mostenit un apartament ( modest - 1 camera ) de la o matusa decedata acum ~2 luni. In momentul ... (vezi toată discuția)
Penalizari soryina soryina buna ziua.la asociatie azi 17.02.2010 ni s-au adaugat penalizari de pe anul 2009.Nici un locatar nu a fost informat vreodata de existenta acestor ... (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)